Pod jakim kątem ostrzyć noże? Jaki kąt ostrzenia?
Pod jakim kątem najlepiej jest ostrzyć noże? Jaki kąt ostrzenia jest najbardziej skuteczny, najbardziej wydajny i zapewni najlepszą ostrość noży?
5 Odpowiedzi
Nóż powinien być ostrzony pod kątem około 20-25 stopni. Nie wiem, czy każdy nóż, ale niektóre noże tak się ostrzy – na pewno noże kuchenne.
Moja ostrzałka działa tak że za bardzo się noża nie wygnie. Praktycznie się go wkłada między 2 osełki. Nawet nie zwracam na to uwagi pod jakim on jest kątem, zawsze jest dobrze naostrzony.
Nóż powinien być odchylony kilka lub maksymalnie kilkanaście stopni od ostrzone i powierzchni. Inaczej ostrzenie nie będzie tak skuteczne.
Jeśli używasz ostrzałki, to prosto raczej się nie ostrzy. Ja zawsze intuicyjnie ostrze pod kątem. I chyba tak powinno być.
W mojej ostrzałce nóż wkłada się na wprost i elementy ostrzące są z obu stron. Większość ostrzałek tak dzisiaj się robi. Nie musisz wyginać noża pod żadnym kątem. A jeśli masz jednostronną ostrzałkę, to najlepiej ostrzyć pod kątem około 20 stopni plus minus kilka stopni.