Czy wieprzowina jest koszerna?
Czy wieprzowina jest koszerna? Co decyduje o tym, czy mięso jest koszerne, czy nie? Czy Żydzi jedzą wieprzowinę? Czy jest dozwolona w ich diecie?
7 Odpowiedzi
Wieprzowina nie jest koszerna, więc przynajmniej ci Żydzi, którzy są religijni nie jadają mięsa wieprzowego.
Wieprzowina nie jest koszerna. Żydzi więc jej nie spożywają, tak samo jak muzułmanie. No chyba, że mają gdzieś religię i tradycję, myślę, że wtedy zachowują się inaczej.
Mięso wieprzowe jest niekoszerne. Jest uznawane przez Żydów za nieczyste, dlatego go nie spożywają.
Wieprzowina jest uznawana za mięso nieczyste, a więc jest zgodnie z tradycją niekoszerna. Dlatego Żydzi nie spożywają jej, zwłaszcza jeśli są ortodoksyjni.
Trzeba zadać sobie pytanie, jak decydujemy, czy zwierzę jest koszerne, czy nie.
Zwierzęta koszerne to takie zwierzęta, które które „przeżuwają” swoje jedzenie i mają rozszczepione kopyta. Są to dla przykładu krowy czy kozy. Wieprzowina – świnie nie są takimi zwierzętami.
Mięso jest uznawane za koszerne, kiedy pochodzi ono ze zwierzęcia będącego jednocześnie parzystokopytnym i przeżuwającym.
Jakie zwierzęta są parzystokopytne i przeżuwające? Woły, sarny, kozy, bawoły, owce, krowy, cielęta.
Ale to nie wszystko, jak to mawiają w telewizji Mango. Zwierzę, aby było koszerne, musi być zabite w odpowiedni sposób (ubój rytualny). Czyli z błogosławieństwem i 2-3 cięciami noża. Musi być przed przyrządzeniem pozbawione krwi.
Nie, mięso wieprzowe nie jest koszerne. Według przepisów religijnego prawa żydowskiego wieprzowiny nie wolno jeść. Koszerne jest tylko mięso ze zwierząt parzystokopytnych i przeżuwających.