Jaki ser do pizzy? Dobry ser do pizzy
Jaki ser do pizzy rekomendujecie? Czy jakiś konkretny rodzaj? Jakiego sera najczęściej używacie do pizzy? Jaki ser do pizzy wam najbardziej smakuje?
6 Odpowiedzi
Mi od wielu, wielu lat najlepiej sprawdza nie najtańszy ser – gouda. Jest delikatny, a zarazem wyrazisty w smaku, dobrze się ciągnie i zapieka. Polecam go dobrze schłodzić przed posypaniem pizzy – wtedy jest jeszcze lepszy!
Ja zawsze posypuję pizze parmezanem. A na dół mieszanka serów i sos pomidorowy oczywiście. Wtedy pizza jest najpyszniejsza.
Są różne pizze i różne sery się do nich dodaje, ale taka najbardziej 'tradycyjna’ jest mozarella biała lub żółta.
Ja tam sypię potarkowaną mocarelle. No i na wierzch jeszcze posypuje trochę więcej, bo lubię bardzo dużo sera.
Zazwyczaj jest to mozzarella i parmezan. Fajnie też smakuje z Peccorino Romano 🙂
Dobry ser do pizzy powinien mieć zdolność do brązowienia, topienia się, rozciągliwości, niski poziom wilgoci oraz niską zawartość tłuszczu.
Najpopularniejszym serem do pizzy jest mozzarella, ale można także użyć innych rodzajów serów, takich jak cheddar, parmezan czy provolone.
Mozzarella o wysokiej wilgotności jest najlepsza dla pizzy neapolitańskiej i greckiej, podczas gdy mozzarella o niskiej wilgotności jest idealna dla pizzy Margherita.
Oprócz mozzarelli, warto rozważyć użycie serów takich jak cheddar, który nadaje się do pizzy o wyrazistym smaku sera, oraz koziego sera dla silniejszych smaków w połączeniu z warzywami.
Pecorino Romano to kolejny ser do rozważenia, szczególnie jeśli jest produkowany w Toskanii z mleka owczego.