Czym zastąpić winian potasu (dwuwinian potasu, cream of tartar)?
Czym zastąpić winian potasu (dwuwinian potasu, cream of tartar)? Jakie są alternatywy winianu potasu? Znacie jakieś dobre zamienniki dla cream of tartar?
2 Odpowiedzi

Jeśli nie masz winianu potasu/cream of tartar to połącz sodę oczyszczoną z proszkiem do pieczenia. Oczywiście w zależności od proporcji w przepisie. Po prostu zamiast cream of tartar użyj proszku do pieczenia.

Winian potasu, znany również jako dwuwinian potasu lub cream of tartar, jest produktem ubocznym winiarstwa wykorzystywanym w pieczeniu do stabilizacji i aktywacji właściwości spulchniających sody oczyszczonej. Jeśli potrzebujesz zastąpić winian potasu, możesz użyć kilku alternatywnych substancji.
1. Proszek do pieczenia
Zastąp 1 łyżeczkę winianu potasu i sodę oczyszczoną 1,5 łyżeczką proszku do pieczenia.
2. Sok z cytryny
Zamiast 1/2 łyżeczki winianu potasu, użyj 1 łyżeczki soku z cytryny.
3. Ocet biały
Możesz też użyć octu białego w proporcji 1 łyżeczka octu na 1/2 łyżeczki winianu potasu.
Pamiętaj jednak, że smak i efekty różnych substytutów mogą się różnić, a niektóre mogą lepiej sprawdzić się w różnych przepisach.