Jakie ryby kupować do jedzenia? Najzdrowsze ryby
Jakie ryby kupować do jedzenia? Jakie ryby są najzdrowsze? Jakie ryby najczęściej kupujecie i dlaczego? Które ryby mają najwięcej dobrych składników odżywczych i są najmniej zanieczyszczone poprzez złe hodowle?
6 Odpowiedzi
Osobiście uwielbiam łososia norweskiego. Mój chrzestny tam mieszka, więc co miesiąc mam dostawę świeżej ryby. Jeżeli jednak nie mam łososia, a chce rybę, to wtedy kupuję dorsza atlantyckiego. Według mnie ma on bardzo dużo dobrych składników odżywczych i jest najmniej zanieczyszczony śmieciami. Ważne, aby był z Atlantyku, nie z hodowli.
Na pewno nie warto kupować ryb hodowanych w krajach azjatyckich, bo te są najmniej zdrowe.
Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, które zawierają mało szkodliwych związków rtęci: makrela, łosoś, śledź czy sardynka. Dobrym wyborem jest także dorsz i pstrąg.
Temat rzeka…. o ironio 😉 Ale do najzdrowszych ryb można na pewno zaliczyć: dorsza, śledzia, łososia, makrelę, pstrąga, sardynki, solę, mintaja, halibuta oraz tuńczyka.
Dorsz, karp i łosoś będą najlepsze. Tylko zależy też od jakich chodowócw. Bo jeśli bierzesz z supermarketu, to jakośc będzie zupełnie inna niż ryby kupowane w niewielkich sklepach rybnych. Najlepiej też szczerze zapytać się w sklepie o to, kiedy jest dostawa i wtedy je kupować.
Unikajcie ryby o nazwie panga. To składnikowo prawie że nie jest ryba, bardzo mało odżywcze jest w stosunku do innych ryb (dlatego nie pachnie i nie smakuje jak ryba), dodatkowo pangi są hodowane w bardzo drastycznych warunkach.
Tilapia, panga czy ryba maślana to najgorsze gatunki.
Ryby morskie jak szprot, śledź, sardynka, makrela, łosoś – one sąbardzo dobre.
Ze słodkowodnych najzdrowsza ryba to chyba pstrąg.
Ja lubię jeść mirunę i to też jest zdrowa ryba.