W jakiej temperaturze piec pizz臋? 馃崟
Chcemy zrobi膰 w艂asnej roboty pizz臋, mamy przepis. Ale zastanawiamy si臋, w jakiej temperaturze piec pizz臋, bo nie jest podane? Czy piec w 180 stopni? Czy 220 stopni? A w pizzerii jak piek膮 pizz臋 to jaka tam jest temperatura?
10 Odpowiedzi
Ja s艂ysza艂em, 偶e pizz臋 piek膮 w pizzeriach w temperaturze 400-500 stopni. Ale nie wiem, ile w tym prawdy. Moim zdaniem taka pizza w moment zmieni艂aby si臋 w py艂. W takiej temperaturze czy艣ci si臋 piekarniki.
Chyba Ci臋 cz艂owieku g艂owa boli, co najwy偶ej w pizzerii na Marsie.
Pizz臋 powinno si臋 piec w temperaturze oko艂o 220 stopni. Ewentualnie 240. Na pewno nie mniej, bo mo偶e wam nie wyj艣膰. Jak ja ostatnio robi艂em pizz臋 w艂asnej roboty w domu, to piekli艣my w temperaturze 220 stopni i super nam wysz艂a.
400-500 stopni? Chyba kogo艣 g艂owa boli. W tej temperaturze czy艣ci si臋 piec – brud jest przerabiany na popi贸艂.
Pizz臋 mo偶na piec w temperaturze 200 stopni, jak u偶ywacie termoobiegu w piekarniku. Jak bez, to 220 stopni. Ale z regu艂y w przepisie, na podstawie kt贸rego robicie pizz臋, jest napisane, w jakiej temperaturze piec. Jak nie, to znajd藕cie inny, w sieci s膮 tysi膮ce przepis贸w na pizz臋 i w wi臋kszo艣ci jest napisane, w jakiej temperaturze piec pizz臋.
Pizza najlepiej wychodzi, jak pieczesz j膮 w temperaturze 200 stopni przy w艂膮czonym termoobiegu lub 220 stopni przy wy艂膮czonym. Tak to dzia艂a dobrze w moim piekarniku. Wtedy pizza wychodzi idealna. Ale to mo偶e zale偶e膰 od przepisu na pizz臋, ja robi臋 tak膮 z szynk膮 i pieczarkami, czasami dorzuc臋 innych warzyw. Raz te偶 zamiast szynki u偶y艂em piersi z kurczaka.
Jak robisz sobie w domu pizzeri臋, piecz j膮 w temperaturze 210 stopni. Dla mnie to jest optymalna temperatura do pieczenia pizzy i zawsze dobrze wychodzi.
Oczywi艣cie jak lubisz sobie robi膰 pizz臋 w domu, koniecznie wyposa偶 si臋 w kamie艅 do pizzy. Tutaj masz bardzo dobry kamie艅, pizza na nim super wychodzi i jest za dobr膮 cen臋:
Przypuszczam, 偶e jak b臋dziesz piec pizz臋 w temperaturze 200 stopni, czy 220, te偶 dobrze wyjdzie. Ja piek臋 210 ale to na pewno te偶 zale偶y od piekarnika i przepisu na pizz臋.
To zale偶y te偶 od grubo艣ci ciasta. Jak zrobicie grube ciasto to lepiej ustawi膰 troch臋 ni偶sz膮 temperatur臋 na przyk艂ad 200 albo 220 stopni. Jak jest bardzo cienkie ciasto to ewentualnie 230 stopni.
R贸wnie偶 uwa偶am, 偶e najlepsza temperatura b臋dzie oko艂o 210 stopni. Przynajmniej ja tak robi臋 i zawsze wychodzi mi pyszna pizza. Podstawa to pilnowanie pizzy podczas przygotowywania je. Dogl膮danie co jaki艣 czas.
Idealna temperatura do pieczenia pizzy wynosi od 200 do 250 stopni Celsjusza. Wszystkie domowe piekarniki si臋gaj膮 do 250 stopni.
Pizz臋 nale偶y piec w temperaturze od 200 do 250 stopni Celsjusza. W zale偶no艣ci od rodzaju pizzy, kt贸r膮 robisz, mo偶esz chcie膰 piec j膮 bli偶ej dolnej granicy tego zakresu, aby uzyska膰 cie艅sz膮 sk贸rk臋, lub bli偶ej g贸rnej granicy, aby uzyska膰 grubsz膮 sk贸rk臋.
W pizzeriach przewa偶nie piecze si臋 w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
M贸j piekarnik ma funkcj臋 czyszczenia i wtedy nagrzewa si臋 do temperatury 500 stopni. W膮tpi臋, aby w takiej temperaturze piek艂o si臋 pizz臋, obr贸ci艂aby si臋 w py艂.