Czy kurczak jest zdrowy? Czy jest lekkostrawny?
Czy kurczak jest zdrowy? Warto jeść kurczaka? Jak najlepiej przyrządzać kurczaka, aby był jak najzdrowszy? Czy kurczak jest lekkostrawny, czy ciężkostrawny? Bardzo lubię jeść pieczonego kurczaka i kurczaka z rożna.
6 Odpowiedzi

Tak, kurczak jest zdrowy. Eksperci bardziej zalecają kurczaka niż wołowinę, czy wieprzowinę. Jedynie ryby chyba są zdrowsze. A i indyk i kaczka nie są gorsze. Przede wszystkim warto mieć zróżnicowaną dietę.
Zależy gdzie kupimy mięso i jak je przyrządzimy. Kurczak robiony na głębokim oleju na pewno jest mniej zdrowy, niż taki grillowany czy robiony na parze. No i kupiony np w markecie może być gorszej jakości niż jakbyśmy kupili bio kurczaka 😉 ale ogółem jest całkiem zdrowy

Chyba pokusiłbym o stwierdzenie, że kurczaki są chyba jednym z najbardziej niezdrowych mięs, zwłaszcza w PL. Są napychane sterydami i antybiotykami, a jak już są w hodowlach, tak jak pokazują to na nagraniach na YT w filmach z akcji pt.: „Frankenkurczak”, to podziękuję jednak.
Co do wcześniejszej wypowiedzi, to jednak bym polemizował, że grill jest zdrowy – oczywiście jeśli mamy na myśl grillowanie z użyciem podpałek i węgla/brykietu itp. Cholernie kancerogenne gówno. Już lepszy gazowy grill, mniej szkodliwy.
Jeśli chodzi o zdrowe przygotowanie kurczaka, to albo pieczony, albo na parze. Ewentualnie grill gazowy.
Naj najzdrowsza wersja, to kurczak na parze bez soli. Nie smażony, nie pieczony itp. Od czasu do czasu kurczak z dobrego źródła jest ok, ale codziennie kurczak bardzo tani słabej jakości to nie najlepsza decyzja jedzeniowa.

Samo mięso z kurczaka jest w porządku, jedynym minusem jest to że obecnie kurczaki są faszerowane antybiotykami.

Tak, kurczak jest zdrowym wyborem dla większości ludzi, ponieważ jest bogatym źródłem białka i zawiera niewiele tłuszczu nasyconego w porównaniu do innych mięs.
Jest to również dobre źródło wielu witamin i minerałów, takich jak niacyna, selen i witamina B6.
Co więcej, kurczak jest zazwyczaj lekkostrawny, co czyni go dobrym wyborem dla osób o wrażliwych żołądkach lub tych, którzy mają problemy z trawieniem.
Jednak kluczowym jest, jak przygotujesz i gotujesz kurczaka. Unikaj smażenia lub dodawania dużych ilości tłuszczu i sosów, które mogą zwiększyć kaloryczność i zawartość tłuszczu.