Jak zwiększyć kaloryczność posiłków?
W jaki sposób można zwiększyć kaloryczność posiłków? Jak sprawić, aby posiłki miały więcej kalorii, ale oczywiście nie pustych kalorii? Co zrobić, aby posiłki miały większą kaloryczność?
5 Odpowiedzi
Dobrym sposobem jest dodawanie nasion (np. dyni czy słonecznika) i orzechów. Dietetycy polecają też dodawanie tłuszczy, np. oliwy z oliwek oraz wymianę „chudych” składników na ich bardziej kaloryczne odpowiedniki.
Moim ulubionym kalorycznym warzywem jest awokado i polecam każemu dodawanie go do sałatek, obiadów, do słonego śniadania i na kanapki. Awokado jest najpyszniejsze na świecie i zdrowe i ma dużo przydatnych składników.
Możesz też smarzyć potrawy na smalcu. Kiedyś babcie i mamy używały tylko smalcu jako oleju do smażenia i dlatego wszystko było takie pyszne. No a jak wolisz coś lekkostrawnego to różnego rodzaju oleje. Nie tylko z oliwek ale też z lnu, z orzechów itd.
Pestki i orzechy, poza tym warto np używać też dobrej jakości oliwy. Zależy o jakie podbicie kaloryczności Ci chodzi ale takie triki na pewno pomogą Ci trochę więcej kalorii dodać.
Ktoś powyżej pisze, aby smażyć na smalcu. To jest bardzo kiepska porada i świetna droga do cholesterolu i problemów z sercem.
To, że zwiększysz kalorie, nie znaczy że będziesz zdrowszy. Ważne jest, aby wprowadzić w dobre kalorie.
Dobrekalorie znajdziesz w roślinach strączkowych oraz w mięsie drobiowym. A także w orzechach, owocach. Warto też jest nabiał, np. ser biały chudy lub półtłusty. Jajka, ryby.
To, że babcia coś robiła, nie znaczy że jest dobre. Smalec śmierdzi i jest niezdrowy. Niepotrzebnie zabija się zwierzęta. Olej słonecznikowy czy rzepakowy jest lepszą opcją.