Co zrobić z jeżyn? Przepisy z jeżynami
Co można zrobić z jeżyn? Jak wykorzystać jeżyny? Zrobić jakieś danie na słodko? Albo jakieś ciasto? A może po prostu kompot? Jak wykorzystujecie jeżyny?
3 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/11638/61cf288ac2e70-bpthumb.jpg)
Jeżeli jeżyny to obowiązkowo ciasto lub koktajl.
Ja lubię do mleka dodać dojrzałego banana i garść jeżyn, możesz dorzucić też łyżkę masła orzechowego i szczyptę soli. Wszystko należy zblendować i smacznego. Polecam. 🙂
![](https://secure.gravatar.com/avatar/aa67b831bf3936ce2bafc162897c2670?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Faa67b831bf3936ce2bafc162897c2670.jpg&r=g)
Cobbler jeżynowy
Składniki:
1 filiżanka jeżyn
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka zimnego masła
1/2 szklanki mąki samorozpuszczalnej
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka wyciągu z wanilii
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2. W małej misce połącz jeżyny, cukier, mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Wlać do 1/4 naczynia do pieczenia.
3. Posiekaj masło w mące, aż będzie przypominać grube okruchy. Wymieszaj z mlekiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, aż mieszanina będzie wilgotna. Rozprowadź ciasto łyżką na mieszance jeżyn.
4. Piec przez 25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/18dcb0929987319bcb41e933e23c4a4f?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F18dcb0929987319bcb41e933e23c4a4f.jpg&r=g)
Z jeżynami można zrobić wiele przepisów! Oto kilka pomysłów:
- Jeżynowy Cobbler: Ten klasyczny przepis jest idealny na letni deser. Można użyć świeżych lub mrożonych jeżyn w tym przepisie, i służyć z gałką lodów lub bitej śmietany.
- Ciasto jeżynowe: Kolejny klasyczny przepis, który jest idealny na lato. Ten przepis używa świeżych jeżyn i można zrobić własne ciasto albo kupić w sklepie podstawę.
- Kruszonka z jeżynami: Znajdziecie w necie przepisy na to.
- Sos jeżynowy: Ten sos jest świetny na naleśniki, gofry, lody i każdy inny deser. Jest również świetny do tworzenia koktajli, takich jak jeżynowy mojito.
- Dżem jeżynowy: Ten dżem jest idealny do rozprowadzania na tostach, używania w przepisach lub dawania jako prezent. To jest łatwe do wykonania i może być wykonane z świeżych lub mrożonych jeżyn.