W jakich produktach jest żelazo?
W jakich produktach jest żelazo? Jakie pokarmy mają dużo żelaza? Jakie są najlepsze źródła żelaza? Które produkty są bogate w żelazo? Jesteście w stanie wymienić produkty zawierające dużą ilość żelaza?
5 Odpowiedzi
Produkty, które zawierają żelazo to zarówno te pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. Do pierwszych można zaliczyć: wątróbkę, nerki (wieprzowina, wołowina drób). Przy czym najwięcej jest go w wątrobie, jest to najlepsze źródło żelaza.
Żelazo występuje także w żółtku jaj, przy czym najwięcej jest go w jajach indyczych. Żelazo występuje także w rybach, przy czym najwięcej jest go w śledziach, makreli i sardynkach.
Poza tym żelazo występuje w: szpinaku, brokułach, orzechach pistacjowych, kakao, fasoli, w nasionach dyni oraz słonecznika, ziemniakach, natce pietruszki, pszenicy.
Ewentualnie można je także pobierać z suplementów, które są dostępne w aptekach.
Ja zawsze wyczuwam, że mam niedobór żelaza jak czuję, że mam smaka na wątróbkę. Podroby mają bardzo dużo tego minuerału i innych właściwości. No ale mają to do siebie, że nie wszyscy lubią jeść wnętrze zwierząt i nie każdy lubi wątróbkę.
Pokarmy, które mają w sobie żelazo to: mięso, drób, ryby, skorupiaki, fasola, soczewica, tofu, szpinak, boćwina, jarmuż, rzepa, buraki, brukselka, gorczyca, brokuły, brukselka i bok choy.
Żelazo występuje w żywności w dwóch formach, żelaza hemowego i niehemowego.
Żelazo hemowe, które stanowi 40 procent żelaza w mięsie, drobiu i rybach, jest dobrze przyswajalne.
Żelazo niehemowe, 60 procent żelaza w tkankach zwierzęcych i całe żelazo w roślinach (owoce, warzywa, ziarna, orzechy) jest gorzej przyswajalne. Ponieważ wchłanianie żelaza niehemowego różni się znacznie i ponieważ ilość żelaza w żywności nie zawsze jest dokładna, najlepiej jest spożywać pokarmy o wysokiej zawartości żelaza i jednocześnie wysokiej zawartości witaminy C.
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza.
Dobre źródła żelaza hemowego obejmują małże, ostrygi, mięsa organiczne, wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, drób i ryby.
Źródła żelaza niehemowego obejmują szpinak, jarmuż, fasolę, soczewicę, tofu, tempeh, wzbogacone płatki śniadaniowe, wzbogacone pieczywo i makaron wzbogacony w żelazo.
Pokarmy, które mają żelazo w nich to mięsa, drób, ryby, skorupiaki, rośliny strączkowe, tofu, fasola, ciemne zielenie liściaste, zboża wzmocnione żelazem i suszone owoce.