W jakich produktach jest cynk?
W jakich produktach jest cynk? Które produkty zawierają cynk? Które produkty mają najwięcej cynku? Co jeść, aby dostarczyć dużo cynku do organizmu, bez konieczności zażywania suplementów?
3 Odpowiedzi
Niby się mówi, ze cynk jest w produktach zwierzęcych głównie ale jest też i w warzywach. Pomidory i natka pietruszki mają sporą zawartość cynku.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/d31cb1e2b7902e8e9b4d1793e94c38a0?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fd31cb1e2b7902e8e9b4d1793e94c38a0.jpg&r=g)
Istnieje wiele pokarmów, które mają cynk w nich. Niektóre dobre źródła cynku obejmują ostrygi, wołowinę, jagnięcinę, nasiona dyni i nerkowce. Cynk znajduje się również w innych pokarmach, takich jak kurczak, jaja, produkty mleczne i pełne ziarna.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/945b93f37cd9aa702a7380756f44e36a?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F945b93f37cd9aa702a7380756f44e36a.jpg&r=g)
Cynk znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym w owocach morza, mięsie, drobiu, roślinach strączkowych, orzechach i pełnych ziarnach. Szczególnie bogate w cynk są ostrygi, kraby i homary. Inne dobre źródła to wołowina, wieprzowina, jagnięcina i kurczak. Fasola, groch, soczewica i orzechy są również dobrym źródłem cynku.