Czy makaron ryżowy trzeba solić podczas gotowania?
Czy makaron ryżowy trzeba solić podczas gotowania? Kupiłam w biedronce makaron ryżowy i jest niby w składzie sól. I nie wiem czy osolić go, czy nie soli. Gotować ma się około 6 minut.
5 Odpowiedzi
Rozumiem, że pytasz o to, czy trzeba osolić wodę. Ja osoliłem jak gotowałem. Co prawda nie był to ten makaron z biedronki, kupiłem w Auchanie albo w carrefourze. Też była sól w składzie, więc osoliłem połowę tego, co zawsze było. W smaku było dobre.
Teoretycznie makaronu takiego azjaci już nie solą, pragnę jednocześnie zwrócić uwagę na to, że oni w ogóle nie solą ryżu.
Ale mi by przez gardło chyba taka potrawa nie przeszła, dlatego wszystko jest kwestią gustu, chcesz to sól, nie to nie. Zawsze też w ostateczności można dosolić sobie już sam makaron na talerzu. 🙂
Azjaci nie solą ryżu i makaronu, gdyż jedzą tony różnych sosów do tego, w tym sos sojowy w dużych ilościach. A sos sojowy ma bardzo dużo soli w składzie.
Ja kiedyś nie soliłem ryżu kilka razy, ale nie da się tego jeść. Trochę trzeba osolić dla smaku. Używam mniej soli, niż kiedyś, ale używam.
Co do makaronu ryżowego – też go solę. Ale jak powiedzmy garnek wody zwykłego makaronu osolę 3-4 płaskimi łyżeczkami soli, to solony makaron ryżowy solę około półtorej lub dwie łyżeczki.
Ja jadam regularnie i solę. Tak około 30% mniej, niż normalny makaron. Bez soli nie jest smaczny.
Odrobinę można posolić. Zawsze taki makaron jest odrobinę smaczniejszy i ma lepszą konsystencję. Chyba, że będziesz go dodawać do czegoś mocno słonego to wtedy nie ma sensu solić makaronu.