Jak mrozić borówki amerykańskie?
Jak mrozić borówki amerykańskie? Jak zamrozić je, aby nie straciły swoich właściwości i aby ich nie uszkodzić? Myć je, czy nie myć? Jak długo można mieć zamrożone? W czym je zamrozić? Do czego wsadzić przed zamrożeniem?
3 Odpowiedzi
Mrożenie borówek amerykańskich jest dość proste. Otóż najpierw trzeba dokładnie je opłukać na sicie, po czym wysypać luźno, jedną warstwą na papierowy ręcznik i pozostawić do wyschnięcia. Jak już owoce wyschną, należy delikatnie wsypać je do foliowych woreczków. Tak przygotowane borówki można przechowywać w zamrażarce.
Przez rozpoczęciem procesu mrożenia owoce warto umyć i pozwolić im osuszyć się. Warto tez wtedy wybrać najlepsze owoce jakościowo czyli twarde i jędrne bez uszkodzeń, resztę odrzucić i wykorzystać w inny sposób. Ja osobiście takie owoce mrożę w woreczkach do tego przeznaczonych. To ułatwia mi późniejsze ich wykorzystanie w kuchni. Ogólnie owoce można mrozić do do ok 6-8 miesięcy, więc zapasy letnie wystarczą na zimę.
Zgadzam się z odpowiedziami wyżej. Robię dokładnie tak samo i później bardzo łatwo używa tych borówek. Od razu przypomina się smak lata choć jest środek zimy 🙂