Jak przechowywać arbuza? Przechowywanie arbuza
Jak przechowywać arbuza? Jak przechowywać całego arbuza, a jak przekrojonego arbuza?
Ile może leżeć cały arbuz? Czy arbuz może być przechowywany w temperaturze pokojowej? W jakiej temperaturze przechowujemy arbuza po przekrojeniu?
4 Odpowiedzi
Arbuzy najlepiej przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli to możliwe, przechowuj je w chłodnej piwnicy lub garażu. Jeśli nie masz żadnego z tych miejsc, przechowuj je w lodówce. Nie przechowuj arbuzów w plastikowych torbach, ponieważ spowoduje to ich gnicie.
Aby przechowywać arbuza, najpierw wybierz chłodne, ciemne miejsce z dobrą cyrkulacją powietrza. Umieść arbuza na drucianym stojaku lub w durszlaku, aby umożliwić cyrkulację powietrza wokół niego.
Jeśli przechowujesz arbuza w całości, nie myj go przed przechowywaniem, ponieważ może to sprzyjać rozwojowi pleśni. Zamiast tego wystarczy przetrzeć arbuza czystą, wilgotną szmatką. Jeśli przechowujesz pokrojonego arbuza, pamiętaj, aby zawinąć go szczelnie w folię lub umieścić w szczelnym pojemniku.
Umieść owiniętego lub przykrytego arbuza w lodówce i spożyj w ciągu 3-5 dni, aby uzyskać najlepszą jakość.
Ja trzymam arbuza na na wierzchu, gdy go planujemy zjeść w ciągu 1-2 dni i jest cały. Jeśli już był rozkrojony, albo chcę go jeść dużo później, to do lodówki.
Najlepszym sposobem na przechowywanie arbuza jest chłodne, suche miejsce. Jeśli możesz przechowywać go w lodówce, to jeszcze lepiej. Arbuz może przetrwać do dwóch tygodni, gdy jest przechowywany w ten sposób.