Na jakiej patelni smażyć omlet? Smażenie omleta
Na jakiej patelni najlepiej jest smażyć omlet? Będę sobie niedługo kupować patelnię i lubię jeść omlety, dotychczas zawsze mama mi robiła na jakiejś starej patelni. Na jakiej patelni najlepiej smaży się omlety?
8 Odpowiedzi
Nie sądzę, aby to miało większe znaczenie, na jakiej patelni będziesz smażyć omlet. Ja już smażyłam na patelni starej zwykłej, smażyłam na ceramicznej, smażyłam na teflonowej. Jak znasz patelnię i kuchnię, na której smażysz, to omlet zawsze wyjdzie, niezależnie, jaka to będzie patelnia.
Na pewno nie kupuj patelni w ikei za 10 zł. Nie ważne, czy chcesz smażyć omlet, czy coś innego. Za dobrą, dużą patelnię trzeba zapłacić minimum te 50 zł. A jak się zapłaci ze 100, to już jest patelnia luksusowa na lata. Każdy omlet jak marzenie.
To raczej nie ma znaczenia. Ważne, żeby patelnia była cała. Jeśli jest teflonowa, a teflon już odchodzi od patelni to należy ją jak najszybciej wymienić. To szkodzi zdrowiu, teflon może dostać się do organizmu a to jest bardzo szkodliwe. Każda patelnia po pewnym czasie się zużywa i należy ją wymienić. Omlet robiony na całej, nieuszkodzonej patelni wyjdzie najlepiej i najzdrowiej.
Ja bym smażyła na okrągłej patelni na twoim miejscu 🙂 I tyle z doradztwa. Jeśli masz na myśli, czy na patelni do naleśników, czy na zwykłej, to bardziej smażyłabym na zwykłej. Ale to zależy, co rozumiesz poprzez omlet. Niektórzy robią omleta np. na 6 mm, a niektórzy zrobią cienki naleśniczek i nazywają to omlet.
To nie ma znaczenia. Każda patelnia się nada. Tak standardowa. Wiadomo, że w woku omlet ciężko zrobić 😉
Moim zdaniem do smażenia omletów najlepsza będzie patelnia dwustronna. Omlet po jakimś czasie trzeba przewrócić na drugą stronę. Zamiast bawić się w talerz, warto zainwestować w taką podwójną patelnię. Przewracasz i smażysz po drugiej stronie. Nie ma ryzyka wypadku rozwalonego omleta albo omleta na podłodze. Ja bardzo często robię omlety i mam taką patelnię. Nie zamieniłabym jej na żadną inną.
Istnieje wiele różnych rodzajów patelni, które można wykorzystać do smażenia omletu.
Patelnia z powłoką nieprzywierającą będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ omlet nie będzie się do niej przyklejał i łatwo będzie go przerzucić. Można też użyć patelni żeliwnej, która nada omletowi ładny, chrupiący wygląd zewnętrzny.
Jeśli martwisz się o kalorie, możesz użyć ceramicznej lub szklanej patelni, ponieważ te materiały nie wymagają użycia oleju lub masła.
Jest kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji, na której patelni usmażyć swój omlet.
Pierwszym z nich jest rozmiar patelni. Jeśli robisz duży omlet, będziesz potrzebował patelni, która go pomieści. Drugim jest materiał, z którego wykonana jest patelnia. Patelnie z powłoką nieprzywierającą są często najłatwiejsze do pracy, ale jeśli szukasz bardziej trwałej opcji, żeliwo lub stal nierdzewna mogą być lepszym wyborem.
Trzecim czynnikiem jest źródło ciepła. Jeśli używasz kuchenki indukcyjnej, będziesz chciał użyć patelni, która jest z nią kompatybilna.