Które mięso najzdrowsze – drobiowe, wieprzowe czy wołowe?
Które z tych 3 rodzajów mięs – drobiowe, wieprzowe czy wołowe – jest najłatwiejsze do strawienia dla organizmu? A które ma najwięcej potrzebnych składników odżywczych?
19 Odpowiedzi
Najzdrowsze białe mięso może niekoniecznie kurczak bo te teraz są faszerowane hormonamibtak tak że szkoda słów ale np indyk na drogim miejscu wołowina a ostatnia świnka
Najlepiej przyswajalne, a co za tym idzie najłatwiejsze do strawienia będzie mięso z indyka, kurczaka oraz królika. Wszystkie te rodzaje można podawać dzieciom, tak więc na pewno są to mięsa zdrowe dla naszego organizmu.
Witam Mieszkam na wsi i prosze mi uwierzyc nie ma dzis złotego sposobu na bardzi=o zdrowe mieso w wiekszosci producji zwierząt opiera sie to na jak najszybszym wzroscie zwierzecia tak ze pasze tresciwe nie sa takie jak kiedys sie pasło nasi dziadkowuie np. ziemniaki plewy troche mleka zboze zmielone tak sie pasło trzode i rosła ona 9 miesiecy dzis musi sie dac koncentrat zeby szybko urosłą sprzedac i miec zysk tak ze to wszytko zalezy od podejscia do zdrowia wiekszosci tych pasz do zwierzat sa antybityki chormony wzrostu maczki kostne i inne rzeczy . Sa gospodarstwa ekologiczne nastawione na zywmnosc ekologiczna ale maja swoją cene a wystarczy troche logiki i zacżac szukac produkty na wsiach tak wrocic do korzeni i nie sadzic ze Baba na targu ze wsi co sprzedaje masełko czy krolika to juz musi byc biedna sam sprzedajae do dobrej restauracji w wrocławiu mieso królicze kilka szt w tyg oczywiscie zbadane przez lek weterynarii
Teraz ciężko znaleźć zdrowie mięso bo wszystko jest nafaszerowane probiotykami i innymi świństwami, słyszałam ze cielęcina jest w porzątku, indyk, a dła małych dzieci mięso z gołębia jest bardzo delikatne.
Zawsze preferowałam mięso drobiowe. Jest lżejsze i jak dla mnie smaczniejsze. Najrzadziej chyba jem wołowinę. Po niej zawsze czuję się ciężko.
Mięso drobiowe jest najlżejsze, przy niektórych chorobach nie można jeść w ogóle wołowego i wieprzowego. Wieprzowe i wołowe można jeść rzadko. Jest ciężej strawne niż kurczak. I bardziej zaleca się, jak ciężko fizycznie pracujesz.
Zdecydowanie mięso z indyka lub królika, ewentualnie kurczaka. Są to najlżejsze mięsa i można je podawać nawet małym dzieciom, a to chyba najlepsza rekomendacja. Są lekkostrawne, nie powodują dolegliwości żołądkowych więc warto je włączyć do codziennego jadłospisu.
Drobiowe mięso jest najlżejsze do przetrawienia, najbardziej przyjazne dla organizmu. Jeśli masz pracę siedzącą czy mało ruchliwą, a lubisz mięso, lepiej właśnie skupiać się na takim. Jak ciężko fizycznie pracujesz, nie oszczędzaj sobie mięsa.
Najzdrowszym mięsem jest drób, który zawiera wiele cennych dla zdrowia minerałów takich jak magnez, fosfor, potas. Drób jest także zródłem żelaza.
Jakie mięso jest najzdrowsze? Powszechnie uważa się ze mięso drobiowe, które jest najmniej tłuste. Jednak trzeba uważać. Kurczaki w większości są hodowane na sterydach.
Mięso drobione jest najbardziej lekkostrawne, więc to najlepsze mięso. Ale ważne jest, aby było dobrego pochodzenia, bo nierzadko mięso drobione jest napakowane jakimś antybiotykami lub innymi lekami czy środkami do hodowli drobiu i może źle to wpływać na człowieka w dużych ilościach.
Znacznie lepiej i lżej się czuję, jak zjem pierś z kurczaka, niż jak bym zjadł schabowego z wieprza czy wołowinę.
Dla organizmu ludzkiego najłatwiejsze w przetrawieniu jest mięso drobione.
Z kolei mięso wołowe jest mniej narażone na jakieś pasożyty czy choroby (dlatego właśnie tatar robi się z mięsa wołowego).
Ja najbardziej lubię jeść mięso drobione, potem wołowe, potem wieprzowe. Chociaż wieprzowe i wołowe lubię po równo. Najchętniej jem pierś z kurczaka albo udka z kurczaka, ewentualnie ćwiartki.
Odpowiedź nie jest taka prosta. Pod pewnymi względami mięso wieprzowe jest zdrowsze od drobiowego. Od drobiowego mięsa można się zarazić salmonellą, jak pochodzi z niepewnego źródła. Oczywiście wieprzowe mięso z niepewnego źródła też nie jest bezpieczne.
Drobiowe mięso może mieć w sobie więcej antybiotyków itd.
Ale drobione jest najlżejsze z tych wszystkich.
Jednak jak chcecie jeść np. wątróbkę, to najlepiej wieprzową. Ona ma najwięcej minerałów, witamin itd. Jest bardzo zdrowa i bardzo smaczna, jak podana z dobrze przyrządzoną cebulką 🙂
Jak jesz mięso wołowe, to na pewno nie ryzykujesz nabycia salmonelli. Dlatego np. tatar robi się z surowego mięsa wołowego.
Wieprzowina i drób są bardziej podatne. I w drobiu więcej antybiotyków. Ale drób najbardziej lekkostrawny.
Zróżnicowana dieta jest najzdrowsza. Nie powinno się poprzestać tylko na jednym rodzaju mięsa. Oczywiście najlepiej jak większość naszej diety to warzywa. A mięso to tylko taki smaczek.
Również uważam, że najlepsza jest zróżnicowana dieta. Nie ma co odżywiać się tylko jednym rodzajem mięsa. Każde ma w sobie coś dobrego dla człowieka. Polecam także rybkę włączyć do swojej diety. Jak najczęściej. Ogólnie Polacy jedzą za dużo mięsa. Powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców, a mniej mięsa.
Nie ma ostatecznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ zależy to od wielu czynników, w tym od konkretnego rodzaju mięsa, sposobu jego przygotowania oraz własnych potrzeb zdrowotnych i dietetycznych danej osoby. Jednak ogólnie rzecz biorąc, drób i wieprzowina są ogólnie uważane za zdrowsze opcje niż wołowina.
Drób jest chudszym mięsem niż wieprzowina i wołowina, a także ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych. Wieprzowina jest również chudszym mięsem niż wołowina, ale jest wyższa w tłuszczach nasyconych niż drób. Wołowina ma najwyższą zawartość tłuszczów nasyconych spośród tych trzech mięs.
Jeśli chodzi o sposób przyrządzania, mięsa z grilla, pieczone lub smażone są generalnie zdrowsze niż mięsa smażone lub przetworzone. I, oczywiście, chude kawałki mięsa zawsze będą zdrowsze niż tłuste kawałki.
Tak więc, ogólnie rzecz biorąc, drób i wieprzowina są ogólnie uważane za dwa najzdrowsze mięsa. Jednak najlepsza opcja dla każdej osoby będzie ostatecznie zależeć od ich własnych unikalnych potrzeb żywieniowych.
Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ to, jakie mięso jest najzdrowsze, zależy od wielu czynników, w tym od osobistych celów i preferencji zdrowotnych. Wszystkie trzy rodzaje mięsa – drób, wieprzowina i wołowina – mogą być częścią zdrowej diety, jeśli są spożywane z umiarem i przygotowywane w zdrowy sposób.
Jeśli chodzi o zdrowie, drób jest często uważany za najlepszą opcję. Kurczak i indyk są chudymi źródłami białka, które są stosunkowo niskie w tłuszczach nasyconych. Są również dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku. Należy jednak pamiętać, że najzdrowsza opcja zależy od sposobu przygotowania drobiu. Na przykład, kurczak bez skóry, grillowany jest zdrowszym wyborem niż kurczak smażony.
Wieprzowina to kolejna opcja chudego białka, która może być częścią zdrowej diety. Podobnie jak drób, wieprzowina jest dobrym źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku. Jest również stosunkowo niska w tłuszczach nasyconych. Jednak, podobnie jak w przypadku drobiu, najzdrowsza opcja zależy od sposobu przygotowania wieprzowiny. Na przykład, chude kawałki wieprzowiny, które są pieczone lub grillowane są zdrowszym wyborem niż wieprzowina, która jest smażona lub przetwarzana.
Wołowina również może być częścią zdrowej diety. Jest ona bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Wołowina ma jednak wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, dlatego ważne jest, aby wybierać chude kawałki wołowiny i przygotowywać je w zdrowy sposób, np. grillując lub piekąc.
Drób jest chudszym mięsem niż zarówno wieprzowina jak i wołowina, a więc zawiera mniej tłuszczów nasyconych. Jest również dobrym źródłem białka, witamin i minerałów. Wieprzowina jest również chudszym mięsem niż wołowina i może być dobrym źródłem białka oraz niektórych witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że tłuszcz wieprzowy jest bardziej nasycony niż tłuszcz drobiowy, a zatem wieprzowina może nie być tak zdrową opcją dla tych, którzy martwią się o swój poziom cholesterolu.
Wołowina jest dobrym źródłem białka, żelaza i innych składników odżywczych. Jednak jest ona również wyższa w tłuszczach nasyconych niż zarówno drób jak i wieprzowina. Z tego powodu jest ona ogólnie uważana za mniej zdrową niż drób czy wieprzowina.