Jak rozpuścić czekoladę na polewę?
Jak rozpuścić czekoladę na polewę? W jaki sposób najbezpieczniej i najskuteczniej jest rozpuścić czekoladę? Jak rozpuszczacie czekoladę na polewę? Jak robicie polewę z czekolady?
6 Odpowiedzi
Dobrze żeby czekolada, którą roztapiasz była przeznaczona do pieczenia ciast. Dzięki temu uzyskasz jednolitą masę. No i w dłuższej wersji robi się to na sposób kąpieli wodnej. Czyli bierzesz duży garnek, gotujesz w nim wodę a na górę kładziesz mniejsze naczynie, które w stabilny sposób stoi na garnku, ale jednocześnie odbiera ciepło z gotowanej wody. I wtedy czekolada się rozpuszcza. Dobrze jest ją przemieszać od czasu do czasu.
Ja robię kąpiel wodną tylko dla normalnej czekolady. Jak mam taką do pieczenia i gotowania to nawet normalnie w garnku rozgrzewam, tylko na super małym ogniu. A poza tym, to sama robię czekoladę. Bardzo łatwo się ją robi z kakao.
U mnie kąpiel wodna najlepiej się sprawdza. Jak robię akurat czekoladę na polewę, to do czekolady rozpuszczanej w kąpieli wodnej dolewam odrobinę śmietanki, 30 lub 36%.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/1252/5fabf0478ca77-bpthumb.jpg)
Jeśli chcę rozpuścić gotową polewę, taką w woreczku, to ją wkładam do wrzącej wody w garnku, który jest jeszcze na włączonym palniku.
Jeśli chcę rozpuścić czekoladę taką, jaką się kupuje np. do jedzenia to wkładam ją w naczynku do mikrofali i tam rozpuszczam. Całkiem nieźle to wychodzi.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/2cc15dc4f4904c20950a94324a528761?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F2cc15dc4f4904c20950a94324a528761.jpg&r=g)
Aby rozpuścić czekoladę na polewę, możesz użyć miski przystosowanej do mikrofalówki i podgrzewać ją w 30-sekundowych odstępach, mieszając między kolejnymi odstępami, lub umieścić czekoladę w misce ustawionej nad rondlem z gotującą się wodą, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/7acae319c54c736de0cf5cf7cb05809e?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F7acae319c54c736de0cf5cf7cb05809e.jpg&r=g)
Aby przygotować czekoladową polewę, musisz roztopić czekoladę. Najlepszym sposobem na to jest użycie podwójnego kotła. Podwójny kocioł to dwie patelnie, które ściśle do siebie przylegają, przy czym w dolnej części znajduje się woda, a w górnej czekolada. Dzięki temu czekolada będzie topić się powoli i równomiernie, bez ryzyka przypalenia.
Aby roztopić czekoladę w podwójnym kotle, najpierw wypełnij dolną część około cala wody i ustaw ją na średnim ogniu. Następnie połam czekoladę na kawałki i dodaj ją do górnej części. Umieść górną część nad dolną, upewniając się, że woda nie dotyka czekolady. Gdy woda w dolnej części będzie się nagrzewać, spowoduje to roztopienie czekolady w górnej części. Mieszaj czekoladę od czasu do czasu, aby pomóc jej równomiernie się rozpuścić.