Czym się różni maślanka od jogurtu?
Czym się różni maślanka od jogurtu? Czym się różni jogurt od maślanki? Co jest zdrowsze – jogurt, czy maślanka? Co lepsze jest na jelita – maślanka czy jogurt?
2 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/32714/1661204822-bpthumb.jpg)
Maślanka to niskotłuszczowy napój powstały jako produkt uboczny podczas produkcji masła. Ma łagodny smak i jest orzeźwiająca. Zawiera mniej kalorii niż jogurt.
Z kolei jogurt otrzymywany jest z mleka pasteryzowanego z dodatkiem kultur bakterii fermentacji mlekowej. Jest gęstszy od maślanki, ponieważ zawiera większą ilość białka. Zawiera również więcej kalorii niż maślanka.
Jeśli chcemy poprawić perystaltykę jelit albo zapobiec biegunkom, to, o ile nie mamy nietolerancji laktozy ;), świetnie sprawdzą się w tym celu jogurty.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/568ebe2f903153323b5dd0067531d1e1?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F568ebe2f903153323b5dd0067531d1e1.jpg&r=g)
Chociaż zarówno maślanka, jak i jogurt są produktami mlecznymi, istnieje między nimi kilka kluczowych różnic. Maślanka powstaje z mleka, które zostało poddane fermentacji bakteryjnej, natomiast jogurt powstaje poprzez dodanie bakterii do mleka.
Oznacza to, że maślanka jest lekko kwaśna i ma rzadszą konsystencję niż jogurt. Jogurt zawiera również żywe kultury bakterii, które mogą być korzystne dla zdrowia jelit.