W jakich produktach jest magnez?
W jakich produktach jest magnez? Jakie produkty najlepiej spożywać, aby dostarczyć organizmowi magnezu? Wolałabym naturalne produkty, niż magnezowe suplementy. W jakich produktach jest dużo magnezu?
4 Odpowiedzi
Moje ulubione źródła magnezu to baany i świeży szpinak. Uwielbiam się zajadać nimi.
Magnez to pierwiastek niezbędny do życia i warto go szukać w naturalnych produktach, żeby zwiększyć jego przyswajalność. Najwięcej magnezu zawierają pestki dyni, bo aż 540 mg w 100 g produktu. Wysoką zawartością magnezu cechują się także otręby pszenne, zawierające 490 mg w 100 g. Magnez w pożywieniu można dostarczyć także poprzez kakao, które zawiera aż 420 mg makroskładnika w 100 g oraz migdały, w których na 100 g przypada 296 mg magnezu. Bogate w magnez są także orzeszki ziemne (240 mg/100g) oraz orzechy włoskie (160 mg/100g).
Mniejsze dawki magnezu znajdziemy także w ryżu brązowym, kaszach, w bananach, jabłkach, pomarańczach i warzywach strączkowych. Jeśli chodzi o produkty odzwierzęce to głównie łosoś i makrela, ale także wieprzowina, wołowina i sery żółte.
Owoce i warzywa najlepiej spożywać w formie surowej, wtedy te dawki magnezu będą największe, ponieważ obróbka cieplna niszczy część składników zdrowotnych.
Wśród warzyw bardzo dużą zawartość magnezu mają natka pietruszki, szpinak, groch, seler naciowy, soczewica, fasola. Wśród owoców przodują banany.
Gorzka czekolada, zawierająca dużą ilość kakao, także dostarczy magnezu do organizmu.
Mało kto wie, że ziemniaki także mają sporo magnezu. Warto nie wykluczać ich z diety.
Kolejny produkt to orzechy. One są bardzo dobre pod każdym względem – również pod kątem uzupełnienia magnezu w organizmie.
Dużo magnezu jest w gorzkiej czekoladzie. Im większa zawartość kakao tym więcej magnezu. Poza tym źródłem magnezu są także pestki dyni, orzechy, wszelkie produkty zbożowe, banany oraz ziemniaki.