Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki?
Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki? Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Znacie jakieś fajne przepisy, w których wykorzystuje się ugotowane kartofle? Czasami zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie.
4 Odpowiedzi
Znam jeden świetny przepis, ale zaznaczam, że potrzebne są do niego niegniecione ziemniaki, tylko pokrojone. Otóż można zrobić na patelni taką zapiekankę z ugotowanych (ale przestygniętych) ziemniaków, jajek, kiełbasy i sera żółtego. Gwarantuję, że smakuje świetnie.
Ewentualnie ugotowane ziemniaki można też po prostu podsmażyć na patelni z przyprawami (np. z delikatem do mięs), bez względu na to, czy zostały pogniecione, czy nie.
Gotowane ziemniaki są niezwykle uniwersalne i można je wykorzystać w wielu potrawach.
Jednym z najpopularniejszych sposobów spożywania gotowanych ziemniaków jest klasyczna sałatka ziemniaczana. Do przygotowania podstawowej sałatki ziemniaczanej potrzebne są gotowane ziemniaki, majonez, musztarda, seler, cebula, ogórki oraz sól i pieprz do smaku. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Wymieszaj pokrojone w kostkę ziemniaki z pozostałymi składnikami i schłodź przed podaniem.
Gotowane ziemniaki mogą być również tłuczone jako pyszne danie dodatkowe. Aby zrobić puree, gotuj ziemniaki do miękkości, odcedź wodę i utrzyj je z masłem, solą, pieprzem i mlekiem. Jeśli chcesz dodać więcej smaku, spróbuj dodać kwaśną śmietanę, szczypiorek, czosnek lub ser.
Gotowane ziemniaki są również świetne jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb. Wystarczy ugotować ziemniaki do miękkości, a następnie dodać do nich oliwę z oliwek, zioła i przyprawy. Podawaj je obok ulubionego dania z grilla, aby uzyskać smaczny i pożywny posiłek. Jak masz już wcześniej ugotowane, do podgrzej je na grillu, patelni lub w piekarniku.
Na koniec, gotowane ziemniaki można wykorzystać w zupach lub gulaszach. Ugotowane ziemniaki pomogą zagęścić rosół i dodadzą smaku potrawie.
Ja sobie smażę na patelni z jajkiem. Wbijam jajko pod koniec smażenia ugotowanych ziemniaków. Jeśli nie są tłuczone, to kroję je na małe kawałki przed smażeniem. Bardzo smaczne. Dodaję sól i pieprz, ewentualnie tylko sól. Czasem też zetrę żółty ser na już usmażone ziemniaki z jajkiem.
Z ugotowanych ziemniaków można przygotować wiele smacznych dań. Oto kilka propozycji:
1. Puree ziemniaczane
To klasyczne danie. Ziemniaki są mielone na gładką masę, a następnie dodaje się do nich masło, śmietanę i trochę soli.
2. Ziemniaczane placki
Ugotowane ziemniaki możemy zetrzeć na tarce, dodać do nich jajko, mąkę, sól i pieprz, a następnie usmażyć na patelni.
3. Ziemniaczane gnocchi
To włoskie kluseczki zrobione z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka. Można je podawać z różnymi sosami.
4. Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu do zapiekania, dodać warzywa, białko (mięso, tofu), posypać serem i zapiec w piekarniku.
5. Sałatka ziemniaczana
Ugotowane ziemniaki można pokroić w kostkę, dodać pokrojone wędliny, ogórki kiszone, cebulę, jajka i majonez, a następnie wymieszać.
Pamiętaj, że ziemniaki są bardzo uniwersalnym składnikiem, więc możesz eksperymentować z różnymi dodatkami i przyprawami, tworząc swoje własne, unikalne przepisy.