Jak długo i w czym smażyć pączki?
Jak długo smażyć pączki? W czym smażyć pączki? Czy pączki smażyć w oleju rzepakowym? Czy słonecznikowym? Ile czasu? Czy 15 minut to akurat, czy za długo lub za krótko?
6 Odpowiedzi
Pączki niektórzy smażą w smalcu, niektórzy w oleju rzepakowym – chyba najlepiej jest wybrać dla siebie odpowiedni tłuszcz, bo takie pączki minimalnie różnią się w smaku. Co do czasu smażenia, to trzeba po prostu je obserwować – muszę mieć złoto-brązowy kolor. Ciężko jest określić dokładnie czas bo pączki mogą być różnej wielkości 🙂
W zależności od tego, na czym się smaży, pączki przybierają trochę inny smak. Osobiście wolę te smażone na oleju, bo wydają mi się delikatniejsze w smaku.
Jeśli chodzi o czas, to wszystko zależy od wielkości pączka; najlepiej jest po prostu obserwować i czekać, aż zrobią się ładnie złociste.
Nie tylko smalec czy olej rzepakowy. Olej słonecznikowy też się nadaje do smażenia pączków, trzeba tylko pilnować temperatury. Powyżej temperatury 170 stopni ten olej się pali i jest rakotwórczy. Olej rzepakowy dopiero powyżej 230 stopni celsjusza.
Zamiast smalcu alternatywnie można zastosować łój wołowy.
Olej można zmieszać ze smalcem, jeśli nie lubicie zapachu smalcu, ale chcecie go wykorzystać.
Można też użyć oleju ryżowego. Ważne, aby dany tłuszcz był poddany rafinacji, wtedy jest odporny na wysokie temperatury.
Ja najczęściej smażę na oleju rzepakowym.
Pączki smażone w olejach roślinnych smakują lepiej, niż w tłuszczu zwierzęcym.
Pączki smaży się w sumie około 4-5 minut.
Obserwuj jak wyglądają. Temperatura smażenia – około 170-175 stopni będzie optymalna. Jeśli byś używał oleju słonecznikowego, to max 170 stopni. Orientuj się, jaką temperaturę obsłuży dana substancja, na której smażysz.
Do smażenia pączków potrzebna będzie głęboka patelnia lub garnek wypełniony olejem. Olej powinien być rozgrzany do temperatury ok. 170 stopni C (350 stopni Fahrenheita). Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący, możesz wrzucić mały kawałek ciasta. Jeśli będzie bąbelkować i unosić się na powierzchni, olej jest gotowy.
Ostrożnie opuść pączki na gorący olej, po kilka na raz. Smaż je przez około 1 minutę z każdej strony, lub aż będą złotobrązowe. Wyjmij z oleju łyżką cedzakową i osusz na papierowych ręcznikach.