Jak długo gotować jajka na twardo?
Jak długo gotować jajka na twardo? Ile czasu gotować? Co zrobić, aby dobrze się obierały? Czy to zależy od czasu gotowania? Ile się gotuje jajka, aby były na twardo?
3 Odpowiedzi
Jajka wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy trochę soli. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Zmniejszamy moc grzania i gotujemy około 9 minut. Jak minie ten czas to wyłączamy grzanie, wylewamy gorącą wodę i wlewamy zimną. Gotowe.
Wsadzasz jajka do zimnej wody odpalasz płytę indukcyjną lub gaz.
Jak się zagotuje, to mniejsze jajka gotujesz około 6-7 minut, większe jajka 8-9 minut.
Gdy minie ten czas, wylej gorącą wodę z garnka i nalej zimnej, aby szybciej ostudzić jajka.
Na miękko gotuje się 4-5 minut, więc na twardo jajka trzeba gotować przynajmniej 1-2 minuty dłużej. Tylko nie gotuj za długo, bo zaczną „sinieć”.