Czym zastąpić syrop klonowy? Co zamiast syropu klonowego?
Czym zastąpić syrop klonowy? Co można użyć zamiast syropu klonowego? Co ma podobny smak i konsystencję do syropu klonowego? Jakieś inne syropy?
Czy znacie jakieś dobre alternatywy / zamienniki do syropu klonowego?
5 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/c77a106f2d3b13e549becdc63f50a970?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fc77a106f2d3b13e549becdc63f50a970.jpg&r=g)
Jedną z opcji jest użycie miodu zamiast syropu klonowego. Miód jest naturalnym słodzikiem, który może być stosowany na wiele różnych sposobów. Ja sobie czasem robię pancakes rano i jak nie mam syropu klonowego, używam miodu. Zainspirowałem się kinem amerykańskim 🙂
Inną opcją jest użycie brązowego cukru. Brązowy cukier jest rodzajem cukru, który ma smak melasy do niego. Można również użyć nektaru z agawy, który jest rodzajem syropu wytwarzanego z rośliny agawy.
Ostatnia opcja – cukier puder. Ale jak chcecie wilgoć, to cukier puder i brązowy cukier odpadają.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/3871a80d1ceb8a1111178bad5dda5d2f?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F3871a80d1ceb8a1111178bad5dda5d2f.jpg&r=g)
Istnieje wiele substytutów syropu klonowego. Na przykład, miód lub nektar z agawy to oba słodziki, które mogą być używane w miejsce syropu klonowego.
Możesz również użyć syropu kukurydzianego lub brązowego syropu ryżowego, ale nie wiem, czy to jest łatwo dostępne w sklepach.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/51f5fb30200e037af7e938d0362c10bf?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F51f5fb30200e037af7e938d0362c10bf.jpg&r=g)
Spróbuj użyć melasy jako zamiennika. Melasa to gęsty, ciemny syrop, który może zapewnić głęboki smak do przepisów. Może być używany jako 1:1 zamiennik dla syropu klonowego. Alternatywą jest użycie brązowego cukru jako zamiennika. Brązowy cukier może zapewnić podobną słodycz i kolor do syropu klonowego. Może być używany jako 1:1 zamiennik w przepisach, ale raczej naleśników bym nim nie posypywał.
Jeśli byś chciał na naleśniku, to możesz też jako alternatywy użyć dżem albo konfiturę. Np. dżem brzoskwiniowy, albo truskawkowy.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/57d27165c0ce4934bef3ce798724b4b9?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F57d27165c0ce4934bef3ce798724b4b9.jpg&r=g)
Możesz użyć dżem bądź zblendować jakieś owoce. W przepisie możesz użyć cukier brązowy lub nawet cukier biały.
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/35647/1663946543-bpthumb.jpg)
Pierwsze, co przychodzi na myśl to miód albo syrop z agawy.