Najsmaczniejsze potrawy na grilla
Jakie według was są najsmaczniejsze potrawy na grilla? Co najczęściej pieczecie sobie na grillu?
13 Odpowiedzi
Karkówka w marynacie miodowej ze śliwkami. Bekon. Skrzydełka. Pstrąg i oczywiście szaszłyki
Ja preferuję pierś z kurczaka, kiełbasę i kaszankę. Kiedyś też lubiłem mortadelę, ale chyba wyrosłem z tego 🙂
U mnie zawsze jest kiełbasa kasza ka z cebulani karkówka czasem ryba z ziołami i cytryna pieczona w folii aluminiowej oczywiście też na grilu i szaszłyki z kurczaka z cebula papryka i pieczarkami do tego pieczywo z masłem czosnkowym i czasami sałatka że świeżych warzyw. Kocham sezon grillowy! Zimne piwko i leżak
zwykłe kanapki z ogórkiem i serkiem żółtym przygrzane na grillu, pycha! Poza tym uwielbiam pieczarki z grilla z odrobinką soli
Pieczywo nacierane masłem i swieżym czosnkiem. Jako dodatek do dań mięsnych 🙂
Poza karkówkami, kiełbaskami czy kaszanką z grilla, warto postarać się o dodatki do potraw mięsnych. Można przygotować szaszłyki, podpiec pieczarki, podpiec pieczywo z masełkiem lub żółtym serem a nawet zawinąć obrane i przyprawione ziemniaczki, czy przypiec jabłuszka. Dodatki warzywne czy owocowe będą dobrym dodatkiem dla żołądka zmęczonego trawieniem ciężkostrawnych, tłustych, mięsnych dań.
Ja lubię podgrillowaną pierś z kurczaka na grilla, a także kaszankę i kiełbasę. W dzieciństwie jadałam też mortadelę z grilla, bardzo mi smakowała, ale teraz sobie nie wyobrażam tego 🙂
U mnie najczęściej są to różne kiełbaski, kabanoski oraz kaszanki. Do tego często zawijane w folię aluminiową, doprawione ziemniaczki oraz przypieczone warzywa 🙂 Dzieciom często przypiekam jabłuszka, żeby były cieplutkie i rozpływały się w ustach 🙂
Ja uwielbiam warzywa grillowane. Oczywiście nie same, z jakimś mięsem, ale jak się warzywa dobrze przyprawi i przygilluje, to są pyszne. Np. papryka, cukinia, cebula, marchewka. Dobre z kiełbasą albo jakimś karczkiem.
Osobiście jestem fanką ryb z grilla. Wszelka ryba z grilla plus warzywa z grilla to najlepsze co może być. Mój mąż bardziej woli mięsko typu kiełbaska i karkówka. A i kurczakiem nie pogardzi.
Polecam wam duszenie cebuli w folii aluminiowej. Około 40 minut się dusi i jest pyszna i mięciutka. Trzeba ją oczywiście odpowiednio przyprawić. Ja używałam sól, pieprz, papryka czerwona, kurkuma oraz pieprz ziołowy.
I zaglądajcie czasem, żeby wam się nie spaliła. Oczywiście to jest dobry dodatek do jedzenia, a nie główne jedzenie.
Najsmaczniejsze potrawy na grilla to chyba karkówka z grilla i kiełbaski. Karkówka jest taka soczysta, a kiełbaski mają świetny smak. Jak tak tłuszczyk kapie to aż ślinka cieknie.
Najsmaczniejsze potrawy na grilla to: karkówka, kiełbasa, żeberek, kaszanka, indyk. Wszystkie te mięsa są bardzo smaczne i soczyste, a dzięki grillingowi dodatkowo się rumienią i stają się jeszcze bardziej apetyczne.