Czy mąka kukurydziana ma gluten? Czy jest zdrowa?
Czy mąka kukurydziana ma gluten? Czy jest bezglutenowa? Czy mąka kukurydziana jest zdrowa? Warto jej używać?
6 Odpowiedzi
Na początek chciałbym podkreślić, że występowanie glutenu w potrawie nie oznacza, iż coś jest niezdrowe. Większość ludzi normalnie trawi i toleruje gluten i może jeść potrawy z glutenem.
Niewielka część społeczeństwa (np. ja, dowiedziałem się w wieku 29 lat), mam nietolerancję na gluten i muszę unikać. Jak macie jakieś wątpliwości, trzeba zrobić sobie badanie na nietolerancje pokarmowe. Pobierana jest mała próbka krwi i to wszystko.
Mąka kukurydziana nie ma glutenu. Jeśli nie tolerujecie glutenu, to jest mąka dla was. Tak samo mąka ryżowa.
Mąka kukurydziana jest zdrowa jak każda inna mąka w rozsądnych ilościach.
Mąka kukurydziana nie ma glutenu. Mąka jaglana, gryczana i owsiana też nie mają glutenu.
Mąka kukurydziana niestety może zawierać śladowe ilości glutenu, chyba, że zobaczysz taką z przekreślonym kłosem. Wtedy nie powinna go mieć wcale.
Gluten może być wszędzie i dzieje się to za sprawą tego, że firmy produkcyjne nie czyszczą tak dokładnie z resztek swoich maszyn, które mielą wszystkie zboża. Stąd to tzw. „zanieczyszczenie” glutenem w innych produktach. Niestety jestem z tym tematem na bieżąco, bo moja partnerka ma celiakię potwierdzoną badaniami i już niewielka ilość glutenu powoduje wystąpienie reakcji alergicznej. Dlatego musimy szczegółowo dobierać produkty.
Niestety mąka kukurydziana ma gluten, bo o ile sama kukurydza go nie ma, to jednak firmy produkujące wiele mąk zanieczyszczają glutenem mąki z takich ziaren w jakich nie ma i nie powinno być glutenu. To kwestia tego, że przez te same maszyny mielące zboża, czyli ziarna zawierające gluten przepuszcza się też właśnie np. ryż, kukurydzę itp. stąd w mące, w której nie powinno być glutenu znajduje się on w śladowych ilościach. A to sprawia, że osoba z bardzo zaawansowaną celiakią może nawet odczuć skutki przy tych śladowych ilościach! I ponieważ ten gluten dostaje się do paczek wraz ze zmieloną mąką kukurydzianą, to dlatego nie ma na tym przekreślonego kłosa, czy gluten free, bo producent wie o śladowych ilościach, więc nie może zamieścić takiej informacji na paczce. Natomiast są typowo firmy, które starają się, aby nie doszło do tego zanieczyszczenia i wtedy ich mąka kukurydziana posiada odpowiednie symbole.
Kukurydza nie ma glutenu i mąka kukurydziana nie ma glutenu. Rzadko się zdarza, aby dziś ta mąka była zanieczyszczona glutenem.
Ale najlepiej mieć taką mąkę, na której jest oznaczenie, że jest bez glutenu.
Jeżeli masz uczulenie na gluten to mam dla Ciebie dobrą wiadomość – mąka kukurydziana jest zdrowa, smaczna i nie ma glutenu.
 
				 
						 
			 
			