Z jakiego mięsa jest salami? Z czego się robi?
Z jakiego mięsa jest salami? Z czego się robi salami? Czy to prawda, że oryginalne salami robi się z mięsa osła?
3 Odpowiedzi
Salami to wędlina wytwarzana zazwyczaj z mięsa wieprzowego, choć można również użyć mięsa wołowego lub indyczego. Mięso jest mielone i przyprawiane różnymi przyprawami, w tym solą, czosnkiem i czarnym pieprzem. Następnie poddaje się je kilkutygodniowemu procesowi peklowania, po czym kroi się je na cienkie kawałki i spożywa.
Salami to peklowana kiełbasa wytwarzana z różnych rodzajów mięsa, zazwyczaj wieprzowego. Mięso jest mielone, a następnie mieszane z solą, przyprawami i innymi dodatkami smakowymi, po czym umieszcza się je w osłonce i zawiesza w celu peklowania. Proces peklowania może trwać od kilku tygodni do kilku miesięcy. Po zakończeniu peklowania salami można pokroić w plastry i spożywać w postaci gotowej lub wykorzystać jako składnik innych potraw.
Najczęściej salami powstaje z mięsa wieprzowego. Oczywiście można się także spotkać z salami zrobionego z innego rodzaju mięsa.