Jak gotować brukselkę?
Jak powinno się gotować brukselkę? W jaki sposób ugotować brukselkę? Ile czasu? W jakiej temperaturze? Co dodać do niej? Co zrobić, aby była miękka i nie była gorzka? Jak gotojecie brukselkę?
4 Odpowiedzi
Bruksekle warto gotować na małym ogniu i niedługo. Można dodać przyprawy to będzie bardziej aromatyczna. Ale nie potrzebuje więcej niż 15 minut. Wtedy jest jeszcze jędrna i się nie rozpada.
Ja ostatnio gotowałam brukselkę dokładnie 14 minut – mierzyłam ze stoperem. Wyszła mi bardzo dobra. Na średnim ogniu. za długo nie można za krótko też nie można. Myślę, że tak 13-16 minut to będzie bezpieczny zakres. Na pewno nie wolno na bardzo gwałtownym ogniu gotować.
Brukselka to rodzaj kapusty, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Można ją gotować, gotować na parze, piec lub smażyć.
Podczas gotowania brukselki ważne jest, aby nie przegotować jej, ponieważ może stać się mięsista i nieapetyczna.
Najlepszym sposobem gotowania brukselki jest pieczenie jej w piekarniku. Dzięki temu zyskuje ona chrupiącą powierzchnię i delikatne wnętrze.
Aby upiec brukselkę, najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (400 stopni Fahrenheita). Następnie przekrój brukselkę na pół i posyp ją oliwą z oliwek i solą. Następnie rozłóż je na blasze do pieczenia i piecz przez 20-25 minut. Smacznego!
Odetnij końcówki łodyg brukselki i usuń wszystkie żółte liście zewnętrzne. Jeśli są duże, przekroić na pół; jeśli są małe, zostawić w całości.
Aby uzyskać równomiernie ugotowane brukselki, pokrój je wszystkie do tej samej wielkości. Włóż brukselkę do garnka na kuchence z około 3 cm wody. Doprowadź wodę do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i pozwól brukselce gotować się na wolnym ogniu przez 8-10 minut, lub do miękkości.
Odcedź brukselkę i dodaj ją do miski. Wymieszaj z oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Podawać na ciepło.