Jakiego jedzenia nie lubi nowotwór?
Jakiego jedzenia nie lubi nowotwór? Co hamuje raka? Co lub rak? Jakie produkty zabijają komórki rakowe? Czego nie powinien jeść chory na raka?
1 Odpowiedź
Właściwy sposób żywienia w trakcie leczenia onkologicznego jest mega ważnym elementem terapii. Może ograniczyć ryzyko wystąpienia powikłań w okresie leczenia operacyjnego, zminimalizować skutki uboczne chemioterapii czy radioterapii oraz pozytywnie stymulować układ odpornościowy i naturalne siły obronne organizmu do walki z nowotworem.
Największy potencjał przeciwnowotworowy wykazują obecne w żywności pochodzenia roślinnego antyoksydanty, polifenole, fitosterole, izotiocyjaniny oraz błonnik pokarmowy. Antyoksydanty, czyli grupa związków o silnym działaniu przeciwutleniającym, chroniących organizm przed uszkodzeniami DNA przez wolne rodniki tlenowe. Z warzyw najbardziej cenione są kapusty, brokuły, kalafiory, brukselka czy jarmuż. Owoce pomocne z walce z rakiem to: jeżyny, truskawki, jagody, borówki, czarne porzeczki i aronia.
Unikać powinno się jedzenia mocno przetworzonego, tłuszczy utwardzonych i wszelkiego rodzaju sztucznych konserwantów. Przykłady pokarmów, które należy ograniczać to czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, cielęcina). Unikać warto także, większych ilości cukru i soli. Należy mocno ograniczyć używki, a nawet całkowicie je odstawić.