Przy jakich chorobach traci się węch i smak?
Wiadomo, że utrata węchu jest równoznaczna z utratą smaku. Przy jakich chorobach traci się węch i smak? Jakie choroby powodują zaburzenia lub utratę węchu (i przez to smaku)?
4 Odpowiedzi
Ja oprócz koronawirusa nie słyszałam wcześniej o żadnej innej chorobie, która by powodowała zanik węchu i smaku. Napewno nie jest to wyjątek. Ale oznaczałoby to, że ten wirus wpływa na układ nerwowy w bardzo silny sposób.
Wszystkie te które wpływają na układ nerwowy. Ale też jak się ma przeziębienie, to na chwilę się traci, ale nie w taki drastyczny sposób jak przy koronawirusie.
Istnieje szereg chorób, które mogą spowodować utratę zmysłu węchu i smaku. Należą do nich:
– choroba Alzheimera
– choroba Parkinsona
– choroba Huntingtona
– stwardnienie rozsiane
– stwardnienie zanikowe boczne (ALS)
– rak
– przewlekła obturacyjna choroba płuc (COPD)
– mukowiscydoza
– cukrzyca
– HIV/AIDS
– zespół Kallmanna
– leukoplakia
– polipy nosa
– katar
– zapalenie zatok
– gruźlica
Jeśli doświadczasz nagłej utraty węchu i smaku, ważne jest, aby jak najszybciej zgłosić się do lekarza, ponieważ może to być oznaką poważnego schorzenia podstawowego.
Istnieje wiele chorób, które mogą powodować utratę węchu i smaku, w tym:
- Alergie
- Przeziębienie lub grypa
- Polipy nosa
- Infekcje układu oddechowego
- Nowotwory
- Demencja
- Choroba Parkinsona
- Choroba Alzheimera
- Zespół Kallmanna
- Stwardnienie rozsiane
- występowanie niedoboru cynku
- Nadciśnienie tętnicze
- Cukrzyca
- Niewydolność nerek
- Niewydolność wątroby
- Anoreksja nerwowa
- Bulimia
- Depresja
- Lęk
- Schizofrenia