Czy banan jest zdrowy? Właściwości banana – co daje banan
Jakie witaminy i minerały posiada banan? Czy banan ogólnie jest zdrowy? A jeśli tak, to w jakich ilościach? Jecie banany? A jeśli jecie banany, to jak często? Co dają banany?
7 Odpowiedzi
Banan to bogate źródło witamin i minerałów. Banany mają bardzo dużo potasu, więc zmniejszają ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Duża zawartość pektyn w bananach przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Warto także jeść banany przy wrzodach żołądka, niestrawności i wzdęciach. Banany są świetne na biegunkę u dzieci. Skórka od banana łagodzi ukąszenia komarów – wystarczy potrzeć nią miejsca ukąszenia. Ponadto pocierając zęby wewnętrzną stroną skórki banana można je wybielić.
Wśród witamin występujących w bananach należy wymienić: witaminy C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, niacynę oraz ryboflawinę. Minerały w bananach to: potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód i cynk.
Jeżeli nie masz cukrzycy to jedz banany w dowolnych ilościach (ale uważaj – banany są dość kaloryczne, więc jeśli się odchudzasz ogranicz spożywanie bananów). Ja jem średnio raz – dwa razy w tygodniu.
Banan jest bardzo zdrowy – powinny jeść go zarówno osoby zdrowe, jak i osoby, które cierpią na różne schorzenia.
Po pierwsze, banan łagodzi depresję. Jeśli macie kogoś, kto ma depresję, warto takiej osobie czasem polecić jedzenie bananów, albo poczęstować u siebie bananem. Albo zrobić jej deser zawierający banany, lub danie z bananami – np. placki z bananami (coś jak z jabłkami, tylko daje się banany).
Banany też dodają energii, są źródłem węglowodanów i witamin.
Jak ma się problemy z sercem czy niedobory potasu, też zaleca się jedzenie banana.
Załączam poniżej dwa filmiki na temat bananów, warto je obejrzeć:
I tutaj kolejny filmik mówiący o właściwościach bananów i o tym, że banan jest zdrowy:
Banan ma w sobie mnóstwo witamin, jest pożywny i łagodny dla układu pokarmowego. Tak więc można jeść. Najsmaczniejsze są dojrzałe banany. Oczywiście nie ręczę za cukrzyków, tutaj pewnie jakieś inne zasady są do stosowania. Ale na pewno nie mają całkiem zakazane.
W sumie banan chociaż jest bardzo zdrowy i zachwalany, to nie pochodzi z naszego kręgu jedzeniowego, więc jego wartości nie są wchłaniane aż tak bardzo w naszym układzie pokarmowym. Powinno się jeść potrawy, owoce i warzywa, które pochodzą i rosną w najbliższym regionie. A banan, chociaż jest pożywny raczej do tych owocó nie należy.
Banan poprawia zarówno stan fizyczny człowieka, jak i stan psychiczny.
Warto znaleźć przynajmniej raz w tygodniu czas aby zjeść banana.
Mnie pomaga m.in. gdy mam zaparcia. Jest też dobry, aby po prostu zaspokoić głód między posiłki.
Tak, banan to zdrowy owoc. Jest bogaty w witaminy i minerały, ma dużo błonnika i jest niskokaloryczny. Banan zapewnia wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
– poprawę trawienia
– pomoc w utracie wagi
– obniżenie ciśnienia krwi
– zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka
– ochrona przed chorobami serca
– wzmocnienie odporności
– poprawa funkcjonowania mózgu
Banan jest również dobrym źródłem energii i może pomóc zachować uczucie pełności.
Banan to zdrowy owoc, który jest pełen składników odżywczych. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C, potasu i magnezu. Może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.
Banany mają niską zawartość kalorii i tłuszczu, co czyni je idealną przekąską dla osób, które próbują schudnąć.
Zawiera również przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić Twoje komórki przed uszkodzeniem.