Jakie dania są popularne w Bawarii we Niemczech?
Jakie dania są popularne w Bawarii w Niemczech? Z czego słynie Bawaria? Co się je w Bawarii? Jakie produkty są tam najłatwiej dostępne? Co znajduje się w codziennej diecie mieszkańców niemieckiej Bawarii?
1 Odpowiedź
Kuchnia bawarska słynie z potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny i wołowiny. Tradycyjne dania obiadowe serwuje się najczęściej z dodatkiem knedli Knödel i kapusty po bawarsku Bayerische Kraut. Do picia podaje się zwykle piwa lokalnych browarów.
A teraz konkrety. Nie ma bardziej stereotypowej niemieckiej potrawy niż kiełbasa. Dominuje wersja smażona, ale kiełbasę zjemy w Niemczech niemal w każdej postaci. W Monachium i okolicy króluje biała kiełbasa czyli Weisswurst z cielęciny przyprawionej ziołami, którą od niemal 200 lat mieszkańcy stolicy Bawarii spożywają na śniadanie. Dziś do produkcji białej kiełbasy dodaje się również wieprzowinę, ale musi ona zawierać w składzie przynajmniej 51% cielęciny. Do dania podawane są precle oraz lokalna słodka musztarda. W pozostałych częściach Bawarii dominuje bratwurst, czyli smażona kiełbasa wytwarzana głównie z wieprzowiny. Bratwurst może być podany jako szybkie danie w bułce albo na talerzu, obok sałatki ziemniaczanej lub bezpośrednio na smażonej kiszonej kapuście.
Chociaż w Niemczech spotkamy kilkadziesiąt gatunków pieczywa, to jako dodatek do wielu dań nieustannie króluje precel niem. Brezn wcześniej już wspomniany. Precle podawane są do kiełbasek, jako przekąska do piwa, ale wykorzystywane są również jako składnik zupy preclowej czy knedlików.
Obok kiełbas w najróżniejszej postaci najbardziej typowym niemieckim daniem na szybko jest Leberkäse, czyli pasztet mięsny. Potrawa ta serwowana jest na zimno lub ciepło i podawana jest z reguły w białej bułce, ewentualnie z dodatkiem musztardy. Konsystencja przypomina bardziej parówkę i jest to najprostsze z bawarskich dań mięsnych.
W Bawarii popularne są też zupy. Nawet jest takie powiedzenie: „zjedz dziś zupę, a jutro będzie słonecznie”. Najpopularniejsze z zup tworzone są na bazie popularnych produktów wykorzystywanych w innych potrawach. Spotkamy więc zupy: ziemniaczaną, cebulową, preclową lub chlebową, kiełbasianą, a nawet mięsno-knedlową. W każdym lokalu zupy będą się od siebie różnić, a każdy kucharz dobiera składniki w innych proporcjach.
Ale Bawaria nie istnieje bez sznycla czyli odmiany naszego schabowego. Sznycel podawany jest najczęściej z dodatkiem smażonych ziemniaków i prostą surówką.
Drugą po sznyclu typowo bawarską potrawą jest golonka, która w trakcie pieczenia polewana jest piwem, stąd chrupiąca skórka i specyficzny smak. Golonka najczęściej podawana jest z dodatkiem dużego ziemniaczanego knedla oraz z ciepłą kapustą. Czasami podawane są również knedliki, w tym charakterystyczne knedliki preclowe.
Oczywiście tych potraw jest o wiele więcej, ale to takie najbardziej charakterystyczne, które polecam spróbować odwiedzając ten region. Ogólnie mówiąc to dość ciężka i kaloryczna kuchnia. Czasem przypomina naszą polska. Ale warto posmakować tych specjałów.