Czym się różni szarlotka od jabłecznika?
Czym się różni szarlotka od jabłecznika? Jaka jest różnica między jabłecznikiem a szarlotką? Czy jabłecznik od szarlotki w ogóle czym się różnic, czy to po prostu dwie nazwy tego samego ciasta? A jeśli to inne ciasta, to jakie są między nimi różnice?
2 Odpowiedzi

Szarlotka jest rodzajem ciasta, może być kruche lub półkruche. Zawsze podawana jest na zimno, ale co najciekawsze wcale nie musi zawierać w sobie jabłek. Szarlotkę możemy przyrządzić równie dobrze z wiśni, truskawek czy śliwek.
Jabłecznik natomiast bezapelacyjnie zawiera w sobie jabłka, ciasto nie musi być kruche lub półkruche, może być np. bezą lub biszkoptem.
Jabłecznik można podawać na zimno lub na ciepło, np. z lodami i bitą śmietaną.

Szarlotka jest przede wszystkim rodzajem ciasta. Wypiek, musi być sam w sobie kruchy lub półkruchy. Wypełnienie w przypadku szarlotki nie musi mieć jabłek, ponieważ pasuje do niej każdy inny owoc. Szarlotka z wiśniami, truskawkami lub śliwkami.
Jabłecznik jak sama nazwa wskazuje, musi posiadać jabłka. Wykorzystanie innych owoców zbliży ciasto do szarlotki. W jabłeczniku mniejsze znaczenie ma forma ciasta, może to być kruche lub półkruche, lecz także bezowe, biszkoptowe, drożdżowe lub francuskie. Wracając do wypełnienia ciasta, możemy zauważyć kolejną różnicę. Jabłka wykorzystane w szarlotce, są duszone i ułożone na warstwie ciasta. Wypełniając jabłecznik, stawia się zazwyczaj na jabłka surowe.
Następna różnica między jabłecznikiem a szarlotką, to sposób podania. Szarlotkę podaje się wyłącznie w zimnej formie. Jabłecznik można serwować na zimno lub na ciepło. Podany na ciepło z lodami lub bitą śmietaną, dostarczy niesamowitych wrażeń smakowych.