Czy sos meksykański jest ostry?
Czy sos meksykański jest ostry? Czy jeśli sos jest nazywany „meksykański”, to już z automatu jest ostry, czy też mogą być nieostre sosy meksykańskie?
4 Odpowiedzi
Sos meksykański powinien być ostry. Natomiast czy taki jest, to jest to kwestia osobista. Ja wręcz uwielbiam ostre przyprawy. W pobliżu mojego domu jest meksykańska knajpa. I przyznam, że przynajmniej dwa razy w tygodniu z niej korzystam. Potrafią zrobić bardzo dobre potrawy z habanero i halapeno. Przy czym ja mogę to zjeść bez mrugnięcia okiem i litrów wody, a moja dziewczyna nawet nie próbuje.
To już kwestia tego jak jest przyrządzony, ale z reguły ten sos jest dosć mocno ostry tak samo jak i cała kuchnia meksykańska 🙂
Sos meksykański jest ostry. Gdy nie jest ostry, to nie jest sos meksykański.
Pikantność sosu meksykańskiego może się znacznie różnić w zależności od rodzaju i marki. Ogólnie rzecz biorąc, sosy meksykańskie są dość pikantne i mają sporą ilość ostrości, ale istnieją pewne odmiany, które są łagodniejsze od innych.
Na przykład sos mole jest wytwarzany z różnych przypraw i papryczek chili, więc ma tendencję do bycia dość ostrym. Inne sosy, takie jak salsa verde, są łagodniejsze ze względu na brak chili. Ostatecznie, poziom ostrości meksykańskich sosów zależy od indywidualnego przepisu i marki.