Czy udko z kurczaka jest zdrowe? Czy tuczy?
Czy udko z kurczaka jest zdrowe? Czy tuczy? Czy warto od czasu do czasu zjeść udko z kurczaka? A jeśli jest zdrowe, to najlepiej jeść, smażone, pieczone, czy może gotowane?
1 Odpowiedź
O ile mięso pochodzi ze zrównoważonej, ekologicznej hodowli, w której liczy się nie ilość, lecz jakość, a antybiotyki nie są używane, zdecydowanie warto od czasu do czasu zjeść takie udko. Pochodzące z dobrej jakości hodowli udka są bardzo zdrowe.
W 100 g produktu zawiera ono następująca witaminy i minerały:
- witamina A – ok. 32 IU,
- witamina B1 (tiamina) – 0,087 mg,
- witamina B2 (ryboflawina) – 0,179 mg,
- witamina B3 (niacyna) – 5,578 mg,
- witamina B6 – 0,406 mg,
- witamina B9 (kwas foliowy) – 0,004 mcg,
- witamina E – 0,18 mg,
- witamina K – 0,003 mg,
- potas – 238 mg,
- fosfor – 2,8 mg,
- magnez – 23 mg,
- wapń – 10 mg,
- sód – 96 mg,
- żelazo – 0,78 mg,
- cynk – 2,8 mg.
Skład energetyczny (również w 100 g produktu) to:
- 0 g węglowodanów (0 %),
- 4,22 g tłuszczów (33%)
- 19,16 g białka (67%).
Zawiera również 76,41 g wody i 91 mg cholesterolu. Nie zawiera za to, niestety, błonnika.
Wartość energetyczna w 100 gramach wynosi około 120-125 kalorii.
Warto mieć jednak na uwadze, że część jadalna średniej wielkości udka z kurczaka waży przeważnie około 170 g.
Najzdrowsze jest udko bez skóry przyrządzone na parze. Następny w kolejności sposób przyrządzenia to pieczenie. Smażenie zdecydowanie znajduje się na ostatnim miejscu, ponieważ używa się do tego dużo oleju, przez co mięso jest tłuste.