Jakie warzywa warto jeść?
Jakie warzywa warto jeść? Jakie warzywa warto mieć w diecie? Które warzywa są najzdrowsze? Jakie powinno się jeść codziennie, lub bardzo często?
3 Odpowiedzi
Wszędzie się mówi, że powinno się jeść bardzo różnorodnie i jeść wszystkie owoce i warzywa. Ja jestem zwolennikiem teorii, żeby jeść to co lokalne i sezonowe.
Każde warzywo niesie ze sobą sporo wartości dla naszego organizmu. Tak jak wcześniej pisałam warto jeść je sezonowo bo wtedy dane warzywo ma najwięcej właściwości. I te właściwości są określone na daną porę roku. Niektóre działają rozgrzewająco, a inne nas chłodzą. Powoli wkraczamy w jesień i zaczyna królować dynia, jest jeszcze bogactwo pomidorów, wszystkie warzywa korzeniowe, które niedługo będziemy zbierać na przechowanie na zimę. Dla mnie szczególnym warzywem są buraki. Staram się z nich często korzystać w formie zakwasu. To mega zdrowa rzecz. Polecam wszystkim na odporność i wzmocnienie organizmu.
Zależy, gdzie żyjesz. Żyjąc w klimacie umiarkowanym, najzdrowsze warzywa dla nas to ogórki, pomidory, marchewka, por, seler, rzodkiewka, kapusta, sałata. Wszystko, co jesteś w stanie wyhodować w ogrodzie.
Jak miałbym polecić jedno warzywo, to wybrałbym zdecydowanie brokuł. Ja jem często właśnie jego, bardzo jest dobry przy odchudzaniu, można się najeść, jak się zje cały, a przy tym ma mało kalorii. Dodatkowo jest bogaty w witaminy i minerały, co więcej jest idealny dla kogoś, kto często łapie infekcje pęcherza moczowego.