Czy baton mars jest zdrowy? Czy ma orzechy? Czy zawiera gluten?
Czy baton mars jest zdrowy? Czy ma orzechy? Czy zawiera gluten? Czy osoby chore na celiaklię mogą jeść baton mars?
4 Odpowiedzi
Baton Mars nie należy do najzdrowszych, ale w porównaniu do innych słodkości może być lepszym wyborem, ponieważ zawiera trochę witaminy B2, wapnia, fosforu, sodu oraz żelaza.
Batonik ten może zawierać orzeszki ziemne i orzechy laskowe.
Jako że może on zawierać śladowe ilości glutenu, osoby chore na celiakię nie powinny go spożywać.
Dodam jeszcze, że w Marsie mogą się znajdować również śladowe ilości jaj.
Lubię Marsy, ale zdrowe nie są. To jest ich skład:
cukier, syrop glukozowy, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, laktoza, serwatka w proszku (z mleka), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, jęczmienny ekstrakt słodowy, sól, emulgator (lecytyna sojowa), białko jaja w proszku, zhydrolizowane białko mleka, naturalny ekstrakt z wanilii
Pierwsze miejsce na liście zajmuje cukier, a więc jest go najwięcej, do tego jeszcze na drugiej pozycji jest syrop glukozowy – jeszcze więcej cukru tak naprawdę. Potem odtłuszczone mleko w proszku (ciekawe czy u nas też pojawią się ziemniaki w proszku, jak w Stanach), tłuszcz palmowy – jedno z najgorszych na tej liście – najbardziej niezdrowy olej, tak samo zresztą jak tłuszcz kakaowy. (Najpewniej wszystkie tłuszcze utwardzane – co oznacza, że jest jeszcze gorzej.)
Laktoza – jak ktoś ma nietolerancję, to nie polecam.
Lecytyna sojowa – wszystkie soje są już teraz GMO. Modyfikowania samego nie postrzegam jako coś bardzo złego, ale środki ochrony roślin, którymi te rośliny GMO są pryskane – budzi u mnie masę zastrzeżeń, choćby glifosat itp., których się używa. Poza tym – to tylko masa, żeby jakoś zagęścić ten baton.
Ogólnie to obecnie nie ma zdrowych słodyczy, ja lubię słodycze i często nie mam czego wybrać, bo jak nie oleje palmowe, to kakaowe, to lecytyna sojowa, albo cukier, syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy. Tak wiem, cukier niby powinien być, bo słodycze mają być słodkie, ale zamiast cukru wolałbym erytrol, albo ksylitol, bądź stewię. Tylko, że nie, po co robić zdrowe słodycze.
Uważajcie na ciastka nie podam firmy, ale powiem coś z tej obrzydliwej reklamy żeby każdy skojarzył: Najpierw przekręć, potem poliż, potem złóż i zjedz, ciemnobrązowe ciastka z białym nadzieniem. W ich ciastkach od samego początku produkcji dodawany jest amoniak. Co robi amoniak chyba nie muszę tłumaczyć.
Sądząc po tym, co znajduje się w jego składzie, powiedziałbym, że nie należy on do najzdrowszych. Już same użyte do jego produkcji oleje nie brzmią najlepiej, poza tym masa cukru. // Ale za to jest dobry ^^
Słodycze nie są zdrowe. O niemal żadnym batonie nie można powiedzieć, że jest zdrowy. Są to produkty wysoko przetworzone z dużą ilością cukru i sztucznych substancji.
Batony i wafle takie jak Mars, Snickers, Milky Way, Grzesiek, Prince Polo, Kinder czekolada itd. – to wszystko nie jest dobre dla zdrowia. Lepiej zamiast nich jeść owoce, orzechy itp.
Wyjątek mogą stanowić te ostatnio wprowadzane batony musli – jeśli nie dodaje się do nich cukru, tylko mają naturalne cukry z owoców – jest ok. Albo gdy są bardzo małe ilości cukru. I oczywiście ważne, aby nie miały żadnych konserwantów itd.