Czym przyprawić karpia i jak usmażyć?
Czym przyprawić karpia i jak usmażyć, aby był chrupiący? Jakie przyprawy użyć do karpia? Czym go natrzeć? Jakie przyprawy dobrze komponują się z karpiem?
Jak smażyć karpia? Długo trzeba go smażyć?
3 Odpowiedzi
![](https://secure.gravatar.com/avatar/83582f0a9d49e59129e19e8e71bad3ca?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F83582f0a9d49e59129e19e8e71bad3ca.jpg&r=g)
Wystarczy solą i pieprzem go przyprawić i będzie smaczny. Można ewentualnie dodać soku z cytryny.
A jak chcesz zaszaleć, można dodać odrobinkę surowego koperku. Dzięki temu smak ryby zostanie podkreślony. Ale nie dodawaj za dużo.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/dd0bc69ecef12a64eb88c885d2623615?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fdd0bc69ecef12a64eb88c885d2623615.jpg&r=g)
Aby karp był bardziej chrupiący, smaż go na średnim ogniu, na dużej ilości oleju z dodatkiem masła. Tak, aby dobrze załapało rybę.
Potrząsaj i obracaj, ale pilnuj, żeby temperatura nie była za wysoka, żeby nie przypalić masła.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/88c59ec3f4e70e8f62d5db2fa0e0962d?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2F88c59ec3f4e70e8f62d5db2fa0e0962d.jpg&r=g)
Ja marynuję karpia w mleku z dodatkiem soli. 3 szklanki mleka i dwie płaskie łyżeczki soli. Trzymam 5-7 godzin w takiej marynacie.