Czy można mrozić surowe grzyby? Jak je mrozić?
Czy można mrozić surowe grzyby? Jeśli tak, to jak się je mrozi? Ile czasu można mieć zamrożone?
2 Odpowiedzi
Nie wszystkie grzyby nadają się do mrożenia na surowo, ale wiem, że można to zrobić z borowikami, podgrzybkami, maślakami, kozakami, prawdziwkami, kurkami, rydzami oraz kaniami.
Oczywiście trzeba je odpowiednio przygotować do mrożenia, czyli m.in. oczyścić.
Zamrożone surowe grzyby najlepiej spożyć w ciągu maksymalnie 8 miesięcy od dnia zamrożenia, aby wciąż miały odpowiedni smak i właściwości.
Aby je zjeść, najlepiej takie półrozmrożone wrzucić na patelnię lub do gorącej wody; inaczej mogłyby utracić prawidłowy smak i konsystencję.
Rozmrożonych grzybów nie można zamrażać ponownie.
Tak, niektóre grzyby można mrozić na surowo, na przykład kanie, podgrzybki, borowiki, kurki. Na początek trzeba je jednak oczyścić, umyć i lekko ususzyć. Warto tez dokładnie je obejrzeć, bo musza być świeże, ładne i nigdzie nie zepsute, aby je mrozić.