Czy metalowe garnki są zdrowe? Jakie garnki są najzdrowsze?
Czy metalowe garnki są zdrowe? Jakie garnki są najzdrowsze? Czy metalowe garnki mogą być szkodliwe? Z jakiego materiału są najzdrowsze garnki?
2 Odpowiedzi
Na rynku obecnie mamy wiele materiałów, z których wykonywane są garnki i naczynia do codziennego użytku. Najwyższej jakości garnki ze stali nierdzewnej to te wyprodukowane ze stali 18/10, składającej się w 18% z chromu, a w 10% z niklu. Stal nierdzewna 18/10 jest niezwykle higieniczna, wytrzymała i odporna na korozję. Trudno o jej zarysowanie czy uszkodzenie, w zagłębieniu którego mogłyby namnażać się bakterie. Ze względu na swoje właściwości, używana jest nawet do produkcji narzędzi chirurgicznych. Warto korzystać z takich garnków, ale nie jest to zalecane wszystkim. Nie są to dobre garnki dla alergików, osób uczulonych na pierwiastki metaliczne. Osoby te powinny wybierać garnki bez niklu i chromu, a te pierwiastki są akurat składnikami stali nierdzewnej. Tacy alergicy powinni unikać garnków z zawartością niklu.
Należy także pamiętać, że w garnkach stalowych nie można zbyt długo przechowywać żywności. Zupa lub potrawa jednogarnkowa, która przez parę dni będzie przechowywana w takim garnku, może zyskać metaliczny posmak, istnieje też ryzyko, że stal zareaguje z niektórymi produktami.
Ciężko tak jednoznacznie stwierdzić, które garnki są najzdrowsze, jest wiele materiałów i większość ma jakieś plusy i minusy. Ale godne uwagi są garnki ze szkła. To produkt dla alergików i osób, które chcą mieć pewność, że przygotowane posiłki są w pełni wartościowe. Szkło, z którego wykonane są garnki, nie uczula i nie wchodzi w reakcje z gotowanym jedzeniem. Szklane naczynia ładnie wyglądają w kuchni, łatwo je również myć w tradycyjny sposób, płynem do naczyń.
Godne uwagi są też garnki żeliwne. Żeliwo jest odporne na uszkodzenia, dobrze kumuluje ciepło i nie wydziela żadnych szkodliwych związków podczas podgrzewania do wysokich temperatur i w kontakcie z różnymi potrawami. Podczas obróbki termicznej pierwiastek żelaza przenika do żywności, co jest korzystne dla osób cierpiących na anemię. Naczynia żeliwne nie są jednak zalecane osobom cierpiącym na hemochromatozę.
Tak, metalowe garnki sa dość zdrowe. Jeśli są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, np. wspomniana 18/10 (18% chromu i 10% niklu) nie ulegają zarysowanium i korozji, rdzy. Są więc trwałe i utrudniają powstawanie szkodliwych dla ludzi związków oraz namnażanie bakterii.
Warto też zwrócić uwagę na kilka innych cech:
- Najbezpieczniejsze garnki to te, które posiadają atest PZH (Państwowego Zakładu Higieny).
- Zdrowe garnki są wyprodukowane z materiałów całkowicie bezpiecznych dla naszego organizmu.
- Materiały użyte do produkcji nie zawierają szkodliwych składników, takich jak kadm, ołów, BPA i niskiej jakości teflon. W razie uszkodzenia materiału, zawarte w nim toksyczne związki przenikają do żywności, a później do naszego organizmu.
- Garnki, które są zdrowe są całkowicie obojętne – nie reagują z przygotowywaną w nich żywnością i są odporne na kwasy.
- Posiadają grube dno, odporne na uszkodzenia mechaniczne.
- Są odporne na działanie wysokiej temperatury.