Czy można mrozić naleśniki z dżemem?
Czy można mrozić naleśniki z dżemem? Czy po prostu lepiej w lodówce przechować? Mroziliście kiedyś naleśniki z dżemem?
4 Odpowiedzi
Byłam bardzo zaskoczona, kiedy się o tym dowiedziałam, ale tak, naleśniki można mrozić. Choć raczej zalecałabym zamrozić je bez dżemu, żeby po rozmrożeniu nie zrobiła się z tego ciapa.
Można mrozić, ale to już nie będzie ten sam smak.
Lepiej sobie smarować każdego pojedynczego naleśnika przed zjedzeniem, a tyle co nie dasz rady zjeść, zamroź bez niczego. Dżem może postać sobie kilka dni w lodówce.
Tak, możesz zamrozić naleśniki z dżemem. Aby to zrobić, zacznij od przygotowania naleśników w normalny sposób i pozostawienia ich do ostygnięcia przed dodaniem dżemu.
Rozprowadź dżem na wierzchu naleśników, a następnie umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Włóż blachę do zamrażarki i pozwól naleśnikom zamarznąć przez co najmniej dwie godziny.
Po zamrożeniu, możesz przenieść naleśniki do pojemnika lub torby i przechowywać je w zamrażarce przez okres do trzech miesięcy.
Kiedy będziesz gotowy do jedzenia naleśników, wyjmij je z zamrażarki i pozwól im się rozmrozić przez około 10 minut przed ponownym podgrzaniem w mikrofalówce lub piekarniku.
Można mrozić naleśniki z dżemem i bardzo nie tracą na walorach smakowych. To na pewno też zależy od dżemu.