Jak rozpuścić żelatynę do galarety?
Jak rozpuścić żelatynę do galarety? W jaki sposób najlepiej rozpuścić żelatynę? Jak rozpuszcza się żelatynę – w jakiej temperaturze? Jak rozpuszczacie żelatynę do galarety?
3 Odpowiedzi
Pierwszy dobry sposób to kąpiel wodna. W kąpieli wodnej możesz rozpuścić żelatynę.
Albo możesz żelatynę z czymś zmieszać i rozpuścić. Na przykład jeśli w przepisie jest mleko, zmieszaj z mlekiem. Jeśli śmietanka, zmieszaj ze śmietanką.
Aby rozpuścić żelatynę do galarety, należy zalać ją gorącą wodą lub sokiem owocowym (obojętnie, jaki składnik wykorzystasz). Następnie należy wymieszać żelatynę, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Po tym, możesz dodać cukier lub substancję słodzącą i dalej mieszać. Kiedy żelatyna będzie całkowicie rozpuszczona, wlej ją do foremki i pozostaw w lodówce na kilka godzin, aż galareta stężeje.
Zawsze na opakowaniu żelatyny jest instrukcja jak ją rozpuścić. Zazwyczaj robi się to przy użyciu kilku łyżek zimnej wody. Zostawia się to na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Dopiero wtedy podgrzewa się ją w kąpieli wodnej albo w jakimś płynie, na przykład w mleku albo śmietance. Wszystko zależy od przepisu. Podgrzewamy ją tak, żeby całkowicie się rozpuściła.