Czym zastąpić kolendrę? Co zamiast kolendry?
Czym zastąpić kolendrę? Co można użyć zamiast kolendry? Jakie są alternatywy dla kolendry? Czy są jakieś dobre zamienniki?
5 Odpowiedzi
Zamiast kolendry możesz użyć bazylii. Najlepiej świeżej. Sprawdziła się w moim przypadku. Odrobinkę inaczej smakuje, no ale wiadomo, że chyba nie ma dwóch ziół o identycznym smaku i aromacie.
Jeśli zabrakło Ci kolendry, albo nie ma jej w sklepie, możesz poratować się miętą. Mięta jest dobrym dodatkiem jako alternatywa wielu ziół. Dobrze też miętą zastępuje się bazylię.
Ja bym sugerowała wypróbować estragon. Kiedyś chyba Gesslerowa, albo jakaś inna znana postać ze świata kulinariów, coś mówiła na ten temat w telewizji.
A czy oregano przypadkiem nie będzie podobnie smakować i pachnieć? Nie mam pewności, ale może warto wypróbować. Jeśli będziecie próbować, to dajcie znać.
Aby zastąpić kolendrę w potrawach, możesz wypróbować następujące zioła:
- Skórka z cytryny – dodaje delikatny, lekko kwaskowaty smak i piękny, żółty kolor
- Oregano – intensywny, ziołowy smak, który można dopasować do wielu dań
- Szafran – wyjątkowe kwiatowe aromaty i piękny, pomarańczowy kolor
- Kminek – słodkie, świeże nuty, które dodadzą smaku potrawom kuchni śródziemnomorskiej
- Imbir – orzeźwiający, ostry smak, nadający potrawom wyjątkowy aromat.