Czy czekolada jest lekkostrawna? Czy ma żelazo i magnez?
Trzy krótkie pytania dotyczące czekolady:
- Czy czekolada jest lekkostrawna? Czy ciężkostrawna?
- Czy czekolada ma żelazo?
- Czy czekolada ma magnez?
3 Odpowiedzi
- Ponoć czekolada jest stosunkowo lekkostrawna, mimo że zawiera sporo tłuszczów. Nie zaleca się jednakże jedzenie jej podczas bycia na diecie lekkostrawnej.
- Owszem, czekolada zawiera żelazo. Jego ilość zależy od rodzaju czekolady. Czekolada gorzka o zawartości kakao 45-59% zawiera około 8 mg żelaza w 100 g produktu, czekolada mleczna – około 2,4 mg żelaza, zaś czekolada biała – około 0,2 mg żelaza.
- Owszem, czekolada zawiera magnez. W przypadku czekolady gorzkiej o zawartości kakao 45-59% jest to około 146 mg w 100 g produktu, w przypadku czekolady mlecznej – około 63 mg, zaś w przypadku czekolady białej – około 12 mg.
Czekolada jest stosunkowo lekkostrawna, mimo że zawiera sporo tłuszczów. Zawiera również wiele składników mineralnych, w tym żelazo i magnez, których ilość zależy od rodzaju czekolady.
Należy jednak pamiętać, że czekolada zawiera także cukier. Coraz więcej badań wskazuje, że dieta bogata w flawonoidy, w tym czekolada gorzka, zmniejsza ryzyko wielu chorób, w tym sercowo-naczyniowych i neurodegeneracyjnych. Dodatkowo, czekolada gorzka jest dobrym źródłem magnezu, a jej spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Ciemna czekolada (gorzka czekolada) jest znacznie zdrowsza od zwykłych czekolad mlecznych lub czekolad z nadzieniami, gdzie jest więcej cukru i sztucznych dodatków.