Czy czekolada mleczna podnosi ciśnienie?
Czy czekolada mleczna podnosi ciśnienie? Czy czekolada mleczna zwiększa ciśnienie tętnicze? Czy osoby z nadciśnieniem powinny unikać czekolady mlecznej?
3 Odpowiedzi
Czekolada mleczna pomaga w regulacji ciśnienia. Obniża je. Oczywiście gorzka czekolada jeszcze lepiej działa.
Naukowcy donoszą, że spożywanie czekolady mlecznej może stymulować produkcję serotoniny, która wpływa na wzrost ciśnienia krwi. Badania wykazały, że codzienne spożywanie czekolady mlecznej może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi, ale konkretny wpływ na dłuższą metę nie został jeszcze zbadany.
Często wysokie ciśnienie krwi jest wynikiem złej diety, dlatego specjaliści zalecają, aby ograniczyć spożycie czekolady mlecznej do okazjonalnego przysmaku.
Jeśli będziesz jeść w rozsądnych ilościach, ciśnienie nie będzie Ci skakać.
Ale jak będziesz jeść za dużo, albo np. jeść zaraz po bardzo ciężkich, trudno strawnych posiłkach, to możesz mieć problemy z ciśnieniem, możesz w przyszłości chorować na cukrzycę.
Trzeba jeść z umiarem i pilnować się, aby nie przeginać z cukrem.
Dieta powinna być dostosowana do aktywności. Osoby pracujące ciężko fizycznie lub uprawiające dużo sportu mogą sobie pozwolić na więcej.