Jak rozpuścić czekoladę w garnku?
Jak rozpuścić czekoladę w garnku? W jaki sposób rozpuścić czekoladę w garnku, aby nic się nie przypaliło? Rozpuszczałyście kiedyś czekoladę w garnku?
3 Odpowiedzi
Tak, ja kilka razy rozpuszczałam w ten sposób czekoladę. Tylko trzeba uważać i nie robić tego na zbyt dużym ogniu, bo Ci się spali. A poza tym to można normalnie ją rozpuszczać, albo zrobić czekoladę z kakao.
Osobiście wolę rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej. Wtedy mam pewność, że czekolada nigdy mi się nie przypali. Do garnka wlewam trochę wody, do garnka wsadzam szklaną miskę (taką dobrą, z grubszego szkła), a w niej rozdrobnioną czekoladę. W garnku powoli gotuje się ta woda i rozpuszcza czekoladę w misce. Kilka chwil i gotowe.
Ja również jestem zwolenniczką rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej. W garnku trzeba bardziej uważać. Najlepiej do rozpuszczającej się czekolady dodać trochę jakiegoś tłuszczu albo mleka. Są różne metody.