Jak zrobić kopytka? Przepis na kopytka
Możecie podpowiedzieć, jak zrobić kopytka? Jak się robi kopytka? Znacie jakieś proste przepisy, aby osoba, która nie jest ekspertem od gotowania, poradziła sobie i zrobiła kopytka?
5 Odpowiedzi
Moja mama często robi kopytka, a tutaj daje przepis: około 1 kg ugotowanych wcześniej ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 jajko, sól.
Ugotowane wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce, dodać jajko, sól i mąki na tyle, aby ciasto dało się wyrobić. W dużym garnku zagotować wodę. Na rozłożonej stolnicy, posypanej mąką, z ciasta formować wałeczki, spłaszczać je i kroić na kształt rombu. Kopytka wrzucać porcjami do wody, mieszać i gotować około 2 minut od momentu aż wypłyną na powierzchnię.
Kopytka to moje kulinarne wspomnienie z dzieciństwa! Super łatwo się je przygotowuje. Moja mama zawsze używała ziemniaków z poprzedniego dnia z obiadu. Nie jestem za bardzo uzdolniony kucharsko ale z dwa razy w życiu zrobiłem kopytka. 😀
Ja też często je robię jak po obiedzie zostaną jakieś ziemniaki. Najlepiej na drugi dzień po ich ugotowaniu. Prosta lekka potrawa.
Uwielbiam kopytka. W sumie nie wymagają dużo składników. Ziemniaki, jajko, mąka i sól. Do tego woda do ugotowania. Szybko się gotują. Do tego lubię podsmażyć sobie startą na tarce kiełbasę. Mniam. Kopytka robię identycznie jak Anakonda.
Kopytka to klasyczny przysmak polskiej kuchni, który może być wykonany zarówno z ziemniaków, jak i z mąki pszennej. Do przygotowania kopytek potrzebne będą:
Aby przygotować kopytka, ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zetrzeć na tarce. Jeśli chcesz przygotować kopytka z mąki pszennej, wymieszaj ją z jajkiem, szczyptą soli i cukru, a następnie wyrób z tego ciasta kulki.
Następnie zanurz kulki w osolonej wodzie i gotuj przez około 5 minut. Na koniec dodaj do nich łyżkę masła, aby nadać kopytkom jeszcze lepszy smak. Gotowe kopytka są gotowe do podania. Smacznego!