Czy anyż jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie
Czy anyż jest zdrowy? Czy anyż ma właściwości lecznicze? Jeśli tak, to jakie? Czy podnosi ciśnienie krwi? Czy może być trujący dla ludzi lub zwierząt?
2 Odpowiedzi
Właściwości lecznicze anyżu znane były już w starożytności. W Polsce anyż pojawił się dopiero w średniowieczu, a spopularyzowany został przez benedyktynów. Owoce anyżu używane są jako przyprawa w kuchni orientalnej, składnik popularnych alkoholi, surowiec leczniczy oraz składnik kosmetyków.
Anyż wykazuje przede wszystkim działanie wykrztuśne i pobudzające ruchy rzęskowe nabłonka oskrzeli. Surowce pozyskiwane z tej rośliny wykorzystywane są przy chorobach żołądka i jelit, kolek jelitowych, pasożytach przewodu pokarmowego. Kolejną właściwością anyżu jest działanie przeciwbakteryjne i odkażające.
Anyż uważany jest za zioło raczej bezpieczne, jednak u osób uczulonych na rośliny z tej samej rodziny np. koper włoski czy seler może wystąpić reakcja alergiczna.
Tak, anyż jest bardzo zdrowy. Jest bogaty w witaminy, minerały i antyutleniacze, które mogą wspomóc zdrowie układu trawiennego, wzmocnić odporność oraz pomóc w redukcji stanów zapalnych. Anyż jest również szeroko stosowany jako środek pomocniczy w leczeniu bólów stawów i bólów głowy. Spożywanie anyżu może ponadto wspomóc metabolizm, poprawić krążenie, zmniejszyć poziom cholesterolu i poprawić samopoczucie. Anyż jest jednym z najbardziej zdrowych ziół, jakie można znaleźć.