Czy fasola ma białko? Ile białka ma fasola?
Czy fasola ma białko? Ile białka ma fasola? Ile białka jest w białej fasoli, a ile w czerwonej? Która fasola ma najwięcej białka?
3 Odpowiedzi
![](https://allans.pl/wp-content/uploads/avatars/60717/1677056805-bpthumb.png)
Tak, fasola jest bardzo bogata w białko. Dla wegan i wegetarian jest bardzo ważne, aby jeść rośliny strączkowe, z których białko zastąpi braki białka spowodowane nie spożywaniem mięsa.
Ja ostatnio sama jadam mniej mięsa i więcej roślin z dużą ilością białka – lepiej dzięki temu się czuję. I środowisko też na tym zyskuje.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/b4264fb1fd7ec6ddebb319e7538cf13c?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fb4264fb1fd7ec6ddebb319e7538cf13c.jpg&r=g)
Fasola ma około 18-20 g białka na 100 g. Prawie tyle samo, ile jest np. w piersi z kurczaka. Spokojnie fasola może być zamiennikiem mięsa w diecie.
![](https://secure.gravatar.com/avatar/dffc9508238bdf2789b2e32d34ac2557?s=50&d=https%3A%2F%2Fallans.pl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fap_avatars%2Fdffc9508238bdf2789b2e32d34ac2557.jpg&r=g)
Fasola jest bogata w białko. Zawiera ona od 10-20 gramów białka na 100 gramów suchego produktu w zależności do gatunku fasoli.
Białko fasoli jest pełnowartościowe, co oznacza, że zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki potrzebuje do budowy mięśni, hormonów i enzymów, a także do utrzymania zdrowego układu odpornościowego.
Fasola zawiera także składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały, które wspierają zdrowie serca, kości i układu nerwowego. Jest to idealny produkt do dodania do twojej diety, aby uzyskać jeszcze więcej korzyści.