Czy maliny się myje przed jedzeniem lub przed mrożeniem?
Czy maliny się myje przed zamrożeniem? A przed jedzeniem trzeba je myć? Czy to prawda, że malin nie powinno się myć?
4 Odpowiedzi
Po umyciu tracą odrobinę aromatu. Jeśli masz takie swoje, niepryskane, przydomowe maliny, to raczej można bezpiecznie zjeść bez umycia. Ale jeśli kupisz ze sklepu, koniecznie trzeba umyć je.
Ja myję wszystkie owoce bez wyjątku – swoje i kupione. Pasożyty dostają się do organizmu człowieka zawsze w ten sam sposób – przez usta. Albo dlatego, że się nie umyło rąk, albo dlatego, że produkty, które jemy, nie były umyte i mają na sobie pasożyty. Tak więc maliny czy inne owoce – zawsze myję.
Przed mrożeniem możemy nie myć, jeśli to są nasze i nie były pryskane.
A jeśli były pryskane, to trzeba je delikatnie opłukać i osuszyć. Jak je całe zamoczymy, to potem zrobi się bryła po zamrożeniu.
Ja zawsze maliny myję zarówno przed bezpośrednim spożyciem jak i przed zamrożeniem. Oczywiście zanim włożę do zamrażalnika czekam, aż maliny obeschną.
Myję je, ponieważ w środku mogą znajdować się jakiś owady albo nawet malutkie ślimaczki. Ich raczej nikt nie chciałbyś zjeść, a tym bardziej zamrozić i następnie zjeść.