Sprzedaż wina własnej roboty a pozwolenia
Witam mam pytanie czy jako drobny producent wina produkuje około 100 -200 butelek rocznie mogę je legalnie sprzedać nie obawiając się problemów prawnych ?
6 Odpowiedzi
Tak po prostu? Musisz mieć działalność gospodarczą. Chyba że będziesz sprzedawać na czarno, jak nikt Cię nie podpieprzy, to możesz sobie na spokojnie sprzedawać. Przy takiej ilości to nikomu nie zaszkodzisz i nikomu nie zrobisz żadnej konkurencji. Ale jak komuś np. zaszkodzi, albo jakieś dziecko upije się twoim winem i trafią do Ciebie, to będziesz mieć przerąbane po całości, znam taki przypadek że gościu handlował bimbrem na czarno, jakiś łepek upił się jego bimbrem i poszedł do szkoły. Od razu policja go namierzyła i miał przerąbane.
Tak, działalność gospodarcza, kasa fiskalna, pozwolenie na sprzedaż alkoholu, nie ma łatwo. Państwo na alkoholu, hazardzie i papierosach zarabia zawsze najwięcej. 😀
Jest sporo ludzi w mniejszych miejscowościach, którzy handlują bimbrem i wie o tym cała gmina. Najpewniej działa to tak, że wszyscy korzystają, z policją włącznie.
Znam sytuacje, gdzie taki człowiek „wpadł”, bo np. sprzedał dziecku, a potem i tak dalej handlował. Wystarczy tu posmarować i tam posmarować.
Jest to oczywiście mimo wszystko ryzykowne i ja bym się w takie coś nie pakował. Lepiej otworzyć działalność gospodarczą i wszystko robić legalnie.
Są kary finansowe i można iść do więzienia jak się robi takie rzeczy bez pozwoleń. Szczególnie, że to alkohol. Jak sprzedaż nielegalny alkohol i komuś stanie się krzywda, może być kiepsko.
Musisz uzyskać specjalne pozwolenia, atesty, przejść kontrolę sanepidu i oczywiście tak jak napisano wyżej wielokrotnie, mieć działalność. To nie jest takie proste, jak by nie patrzył, to produkcja czegoś, co ludzie spożywają. W dodatku czegoś, co może być niebezpieczne. Spore koszty wiążą się z tym.
Sprzedaż wina to jak sprzedaż żywności plus pozwolenia związane z alkoholem.